Postala je popularna širom sveta nakon što je 16. veku predstavljena Evropi. Ovo povrće je bogato vitaminima (C, B, E, K), mineralima (gvožđe, kalijum, magnezijum, bakar, mangan) i vlaknima, kao i belančevinama i antioksidansima. Iako se ponekad ne voli, pripremljena na pravi način, boranija može biti izuzetno ukusna i uživaćete u svakom zalogaju.
Sastojci:
- 400-500 grama boranije
- 300-500 grama svinjskog mesa sečenog na kockice
- 2-3 šargarepe
- 2 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 srednja krompira
- 1 kašika brašna
- pola kašičice mlevene paprike
- malo soka od paradajza
- so, biber, mirođija i suvi začin po ukusu
Priprema:
Iseckajte sitno crni luk, pa dinstajte u dubljem tiganju dok ne bude staklast. Zatim mu dodajte svinjetinu, potom sitno seckanu šargarepu i boraniju (može i zamrznuta), pa krompir sečen na kocke, i sipajte vodu da ogrezne.
Sipajte tek toliko da prekriva povrće, pa počnite da kuvate na srednjoj vatri, oko 45 minuta.
Sipajte suvi začin, mirođiju i biber, pa nalivajte vode po potrebi, kako isparava. Zatim dodajte sok od paradajza.
U pola šolje vruće vode pomešajte brašno i mlevenu papriku, pa razmutite i time prelijte čorbu.