Pratite korake za SAVRŠENO pečenje: Ovo su tajne ukusne praznične PRASETINE iz rerneObavezno prethodno zagrejte rernu

Rerna mora biti prethodno zagrejana kako bismo obezbedili veću kontrolu temperature i uštedeli na vremenu spremanja. Iako su grejači u rerni ti koji proizvode toplotu njihova površina je mala i ne pokriva celu površinu unutrašnjosti rerne zbog čega se ne može obezbediti ravnomerno zagrevanje komada mesa koje pečemo. Tek nakon određenog vremena (oko 10 minuta) zidovi rerne su zagrejani i sada oni postaju površine koje emituju ravnomernu količinu toplote i time obezbeđuju ravnomernije zagrevanje mesa.

Potrudite se da vam rerna i pekač budu što čistiji

Kao što znamo iz iskustva, obična rerna u različitim delovima ima različitu temepraturu koja u pojedinim delovima mođe i da varira. Deo kod stakla je hladniji i emituje manju količinu energije, stoga je bitno menjati položaj pekača unutar rerne. Takođe što su rerna i posuđe čistiji, toplota će se ravnomernije raspodeljivati i smanjuje se mogućnost da pečenje “pregori” na pojedinim mestima.

Prelite meso mašću, jer tako ubrzavate vreme pečenja

Sloj masnoće ponaša se kao da je na meso stavljen dodatni poklopac i na taj način temepratura unutar mesa raste do većih vrednosti koje mogu biti veće i od 100 stepeni C.

Pročitajte još...  ZAŠTO TREBA DA JEDETE BRESKVE Utiču na zdravlje ali i lepotu, a ovo će vas iznenaditi

Shutterstock

 

Uvek pratite kako napreduje vaše pečenje

S obzirom da se vlažnost vazduha menja svaki dan, kao i da svaki komad mesa ima različiti količinu vode potrebno pečenje svakog komada prasetine pratiti i “ne ostavljati ga samog”.

tako svaka domaćica ima svoj način pripreme prazničnog pečenja, evo jednog recepta za prasetinu iz rerne:

Sastojci

  • komad prasetine
  • 30g masti
  • so
  • pivo

Priprema

Komade prasetine posolite, utrljajte so sa svih strana i postavite meso tako da kožica bude okrenuta na gore

U pekač sipajte oko 30 ml vode. Komad mesa prelijte sa 30 g rastopljene masti.

Pročitajte još...  TART SA BRESKVAMA ZA DOBRO RASPOLOŽENJE Letnji desert koji osvaja od prvog zalogaja, pravićete stalno

Pecite na 250 stepeni C u prethodno zagrejanoj rerni.

Povremeno, na oko 20 minuta, izvadite pekač i probušitei meso viljuškom na nekoliko mesta. To je potrebno uraditi da bi se sprečilo da kožica pukne zbog pregrevanja i da bi masnoća koja se nalazi ispod kožice izašla i prelila površinu mesa.

Dužina pečenja zavisi od težine komada mesa i računa se 1kg = 1 h pečenja + još 10 minuta kada se otklopi i pusti da se kožica jače zapeče.

Ukoliko je prase starije onda se na početku i u nekoliko puta tokom pečenja prase prelijte pivom kako bi kožica bila ukusnija.

Sirovo meso, jaja ili upakovana salata: Koje NAMERNICE trebate da operete pre konzumiranja?

Svi imamo ALUMINIJUMSKU foliju u KUHINJI: Ako je koristimo na POGREŠAN način može da bude veoma OPASNA!

Pročitajte još...  VANILA TIRAMISU Klasik bez premca sa drugačijim sastojcima, otopićete se od miline


guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare