Za štrudlu
- 500 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 60 g istopljenog putera
- 1 jaje i 2 žumanca
- 60 g šećera
- 1 kašika meda
- oko 200 ml mleka
- narendana korica limuna
- so
Za nadev
- 500 g oraha
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g suvog grožđa
- 1 kašičica cimeta ili po ukusu
- 150 ml vrućeg mleka
Priprema
Razmutite kvasac sa kašičicom šećera i malo mlake vode. Stavite u posudu brašno, posolite pa dodajte jaja i žumanca umućena sa mlekom, puter, med, šećer, limunovu koricu i aktivirani kvasac. Zamesite glatko testo srednje gustine pa ga prekrijte folijom i pustite da naraste. Sameljite orahe pa ih prelijte sa vrućim mlekom, dodajte šećer, cimet i suvo grožđe i dobro izmešajte. Testo koje je udvostručilo svoju zapreminu podelite na dva dela pa svaki oblikujte u pravougaonik, premažite nadevom i savijte. Sve prebacite na pleh obložen papirom za pečenje pa prekrije i ostavite. Premažite štrudle istopljenim puterom. Pecite oko 40-50 minuta u rerni na 180 stepeni. Ohlađene štrudle pospite vanilinim šećerom.
Poslastica kojoj nije moguće odoleti, najbolje stavite duplu meru.
Klasik bez premca obožavaće cela porodica.
Neodoljiva i slatka, najbolje odmah stavite duplu meru.
Probajte ovu neodoljivu poslasticu po receptu Dragane Tošić iz Gornjeg Milanovca
Minestrone ili u prevodu „velika supa“, bila je omiljena i kod starih Rimljana.
Fenomenalna poslastica nestaće sa stola odmah.
Očistite sudoperu na potpuno prirodan način, bez hemije.
Zdrava i ukusna slana zimnica oboriće s nogu sve koji budu probali.
Konzumiranjem određenih namirnica možete da pojačate krvnu sliku i smanjite malokrvnost.