Potrebno je
- 1 kg zrelih kajsija
- 200 g šećera
- 1 limun (sok)
- 100 g bele čokolade
- 1 štapić vanile ili 1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema:
Operite i oljuštite kajsije, pa ih isecite na kockice.
U velikoj šerpi pomešajte kajsije, šećer i sok od limuna. Kuvajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Dodajte štapić vanile i kuvajte dok se džem ne zgusne (oko 30-40 minuta). Na kraju, dodajte belu čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Vruć džem sipajte u sterilizovane tegle i zatvorite.
Još bolji od onog kupovnog, pravićete stalno.
Preukusan, bilo da ga jedete samostalno ili dodate kao prilog.
Slasan namaz pogodan za dane strogog posta, pravićete stalno.
Možete da ga mažete na hleb ili dodate kao prilog omiljenom jelu.
Recept koji se prenosio generacijama, za knedle koje osvajaju od prvog zalogaja.
Savršen desert, za prave ljubitelje meda.
Ako volite ljuto i začinjeno, ovaj ajvar ćete da obožavate.
Fenomanalna i slatka, ovakvu do sada niste jeli.
Starinski slatkiš idealan za obične dane kada vam se jede nešto slatko, ali i svečanu trpezu.