Potrebno je
Za testo:
- 500 g brašna
- 200 g margarina
- 50 g kajmaka
- 2 žumanca
- 1 kašika šećera
- pola kašičice soli
- 1 kesica praška za pecivo
- kašičica rendane korice limuna
Za fil:
- 200 g mlevenog rogača
- 200 g brašna
- 250 g šećera
- 500 g jabuka
- 300 ml mleka
- 100 ml maslinovog ulja
- 50 ml ruma
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 belanca
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica pimenta
Za posipanje
Priprema
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednu posudu stavite brašno, margarin, kajmak, žumanca, šećer, so, prašak za pecivo i rendanu limunovu koru. Mikserom mutite na najmanjoj brzini. Grudvičasto testo dobro zamesite rukama. Podelite na dva dela pa pustite da odstoji pola sata. U zasebnoj posudi umutite mikserom belanca u čvrst sneg pa postepeno dodajte 100 g šećera, uz neprestano mešanje. U većoj posudi pomešajte suve sastojke pa dpdajte mleko, rum i ulje i mikserom umutite. Zatim, dodajte rendane jabuke pa varjačom lagano umešajte. Dodajte lagano i šam od belanaca. polovinu testa rastanjite na veličinu pleha pa testo izbockajte viljuškom. Prebacite u pleh obložen pek papirom pa preko izlijte fil. Drugi deo testa prebacite preko fila. Pecite lenju pitu oko 50 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Na kraju, pustite da se prohladi na sobnoj temperaturi oko pola sata. Secite na kocke pa pospite šećerom u prahu. Prijatno!
Ako volite klasičnu lenju pitu, ovu sa makom ćete da obožavate.
Preukusni desert nestaće sa stola odmah, a obožavaće ga svi sladokusci.
Sočni i slatki, za pravo zadovoljstvo.
Sočna i preukusna, uzećete parče više.
Ako volite klasičnu lenju pitu, ovu sa rogačem ćete da obožavate.
Preukusni desert nestaće sa stola odmah, a obožavaće ga svi sladokusci.
Čuvenu američku pitu možete da napravite i sa višnjama ili drugim voćem, ali najpoznatija je upravo, ova, sa jabukama.
Osvežavajući desert za vrele letnje dane rashladiće vas u trenu.
Fenomenalan desert uspeće svima, a pravi se brzo i lako.