Danas je Aranđelovdan: Čim ustanete uradite ovo i otkrijte šta vas čeka sledeće godine!



Praznik koji je u crkvenom kalendaru upisan crvenom bojom i uvek se praznuje 21. novembra po novom kalendaru, je spomen na jednog od anđela koji se, po predanju, vojskom svih anđela suprotstavio silama zla.

Sveti Arhangel Mihailo, simbol borbe protiv zla i nebeske sile koja prihvata duše umrlih mereći njihova dobra i zla dela, prikazan je na ikonama i freskama kao nebeski ratnik u vojnoj opremi, sa mačem i kopljem, sa zlim duhom koji, okovan lancima, leži pod njegovim nogama.

Aranđelovdan je jedna od najčešćih krsnih slava kod Srba.

Praznuje se u jesen, a po narodnom verovanju zato što su sveci delili uloge, Arhangelu Mihailu je dato jesenje i zimsko vreme – vreme zime i zimskih nevolja. Priča se da u ovo vreme Arhanđel luta svetom obučen kao prosjak da ukori nevernike i pomogne potrebitima.

Narodna verovanja

Jedno narodno verovanje kaže da se prema vremenskim prilikama na ovaj dan može odrediti kakva će biti godina.

Kaže se: kako je vreme na Aranđelovdan, tako će biti i cele zime i proleća! Zbog toga, ako je jutru vedro, očekuje nas godina puna sunca, a ako je oblačno i tmurno biće mnogo padavina, a godina bez mnogo sunčanih i lepih dana.

Čim ustanete, pogledaj u nebo, pa ćete saznati kakva godina je pred vama!

Pročitajte još...  Ma ko bi ovo obuo! Za najnovije čizme brenda Luj Viton kažu da su najružnije na svetu, a od cifre će vam se zavrteti u glavi!


guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Molimo sve online portale, ako kopirate članak sa našeg portala NAVEDITE NAS KAO IZVOR. ✅