Proleće miriše na zovu, a miris zove miriše na detinjstvo. Dok se priroda budi, sve više domaćinstava puni tegle i flaše ovim čudesnim napitkom koji ne samo da osvežava, već i pomaže imunom sistemu, smiruje kašalj i prosto mami osmeh.
Ako ste u potrazi za pravim receptom, evo kako da sami napravite tradiocionalni domaći sok od zove, bez konzervansa i veštačkih aroma.
Sastojci:
- 30-40 cvetova sveže zove (ubrati daleko od puta i zagađenja)
- 3 litra vode
- 3 limuna (najbolje neprskani)
- 3 kg šećera
- 1 kesica limuntusa
Priprema:
Pažljivo pregledajte cvetove da ne bude insekata, nemojte ih prati, već ih samo dobro istresite. Ako ih operete izgubiće deo mirisa i polena.
U velikoj šerpi ili plastičnoj posudi, stavite zovu i dodajte vodu. Isecite limune na kolutove (sa korom) i ubacite u vodu. Pokrijte i ostavite da odstoji 24 do 48 sati na hladnom i tamnom mestu.
Nakon što je zova odstajala, procedite tečnost kroz gazu ili gustu cediljku. Dodajte šećer i limuntus i kuvajte 10–15 minuta dok se šećer ne istopi. Sirup ne treba da ključa, samo da se lepo sjedini.
Vruć sirup sipajte u sterilisane staklene flaše, zatvorite ih i okrenite naopačke na nekoliko minuta da se vakumiraju. Ostavite da se ohlade.
Čuvajte na tamnom i hladnom mestu. Otvorenu flašu držati u frižideru i potrošiti u roku od 7-10 dana.
Kako se koristi?
Sok se pije razblažen s vodom, obično u razmeri 1:6 ili po ukusu. Sjajan je i sa mineralnom vodom, a leti i uz kockice leda, list mente i kolutić limuna – prava domaća limunada, ali sa šmekom prirode, navodi Informer.
Zašto piti zovu?
Zova je poznata po brojnim blagotvornim dejstvima:
- Jača imunitet
- Ublažava simptome prehlade i gripa
- Dobar je diuretik
- Pomaže kod detoksikacije
- Smiruje kašalj i grlo