Više je nećete bacati: Evo kako da iskorisite koru od pomorandže u svom domu, miris će vas apsolutno raspametiti – Lajk.rs

300x250 vavada 6

Sledeći put kada budete jeli sočnu pomorandžu ili cedili njen sok za neki recept, nemojte baciti koru. Kora čini oko 20 odsto voća, a sadrži prirodna ulja, ima antibakterijska svojstva i prijatno je aromatična.

728x90 vavada 2

Ako se pitate šta da radite sa kori od pomorandže, znajte da postoji mnogo načina da je iskoristite, od kuvanja do hidratacije i održavanja svežeg mirisa u domu.

300x250 vavada 6

Dakle, bez obzira da li imate koru od nekoliko pomorandži ili mnogo, umesto da je bacite, pokušajte da je iskoristite na jedan od ovih zabavnih i korisnih načina kako biste smanjili bacanje hrane i dali kori drugi život.

728x90

Kandirajte ih

300x250 vavada 5

Svaka kora agruma može biti kandirana, ali smatramo da su pomorandže najukusnije. One su među slađim vrstama citrusa, a kandiranje samo pojačava tu slast. Jednostavno odsecite koru od mesa citrusa (ostavljanje malo bele kore nije problem), a zatim je iseckajte na tanke trakice. Prokuvajte ih u vodi, a zatim kuvajte u šećernom sirupu—možete ih ostaviti takve kakve jesu ili ih uvaljati u šećer da se oblate. Uživate u njima kao zameni za suvo voće, umočite ih u otopljenu tamnu čokoladu da biste ih učinili dekadentnim, ili ih iseckajte na male komadiće i dodajte šaku u testo za mafine ili druge kolače. Takođe su odličan poklon za praznike.

Prokuvajte ih

Jedan potpuno prirodan način da vaš dom miriše fantastično je da ih prokuvate na šporeta. Volimo da koristimo sezonske sastojke za ovo, pa kada počne sezona citrusa, kora pomorandže je prirodan dodatak. Dodajte druge sastojke po vašem izboru, poput brusnica, grančica ruzmarina, zvezdastog anisa i štapića cimeta.

300x250 vavada 4

Dodajte ukus alkoholnim pićima

Verovatno ste čuli za limonćelo, voćni liker sa šećerom i korama limuna. Slično tome, možete to uraditi i sa korama pomorandže. Dobro operite kore, osušite ih i ostavite da se natapaju u votki nekoliko dana. Pomešajte vodku sa šećernim sirupom i procedite pre nego što poslužite. Liker će biti prijatno sladak i pomalo gorak. Pokušajte da dodate druge komplementarne ukuse poput brusnice, da aromatizujete tamna alkoholna pića poput burbona sa korama pomorandže i višnjama  u vodku.

300x250

Ukrasite piće

Bilo da je u pitanju liker sa aromom pomorandže ili ne, preostale kore pomorandže čine elegantan ukras za koktele. Najbolje je što se mogu pripremiti i čuvati nekoliko meseci. Isecite kore na oko 6.30 cm, rasporedite ih na pleh obložen silikonskom podlogom, obilno ih pospite šećerom u prahu i kuvajte na niskoj temperaturi dok se ne osuše.

Napravite jednostavnu sveću

Ako imate polovinu pomorandže ili dve, pretvorite ih u sveće. Privežite fitilj za dno, napunite ih do tri četvrtine sa maslinovim uljem i zapalite. To je trenutni izvor svetlosti—plus, miriše predivno.

Napravite šećer od pomorandže

Šećer od pomorandže je veoma jednostavan za pripremu. Koristite nož za struganje kako biste odstranili beli deo kore, grubo je iseckajte i sameljite u procesoru hrane dok ne postane sitno mlevena. Dodajte kristal šećer i pomešajte. Koristite oko 2 kašičice mlevene kore pomorandže na svaku šolju šećera. Iskoristite ovaj šećer za oblaganje ivica čaša za koktele, pospite preko slatkog hleba, pudinga od hleba i pečenih jela sa francuskim tostom, ili ga iskoristite za stvaranje krckave korice na vrhu krem brulea.

Začinite so

So sa pomorandžom se pravi baš kao i šećer od pomorandže—koristeći istu tehniku i mere. Fantastično je za suvo sočenje peradi kao što su piletina ili ćuretina pre pečenja, a može se koristiti i za oblaganje ivica čaša za margarite. Takođe je savršen kao završni so—ostavite malu činiju na stolu kako bi svi mogli da ga koriste da začine svog obroka, savetuje sajt Martha Stewart.

 

 

 

300x250 vavada 3

Pročitajte još...  Zaboravljena jela iz SFRJ: Dok smo jeli ovu „sirotinjsku“ hranu, nismo znali za alergije ni skupu medicinu - Lajk.rs
Molimo sve portale, ako kopirate članak sa našeg portala, navedite nas kao izvor informacije. ✅