Svi prave 1 grešku kad spremaju gulaš: Evo šta treba da uradite s mesom da bi se topilo u ustima – Lajk.rs

300x250 vavada 5

Gulaš se često pravi kod nas, a uz dodatak pire krompira i salate, dobije nse savršen ručak. Međutim, meso može da bude žilavo. Kako se pravi gulaš u kome će meso biti meko i sočno?

720x90

Kada dodati meso

300x250 vavada 7

Za gulaš su najbolji tvrđi komadi mesa, poput lopatice ili vrata. Oni su bogati vezivnim tkivom koje se dugim kuvanjem pretvara u meku, sočnu strukturu i daje bogat ukus. Ako hladne kockice mesa ubacite direktno u vruć tiganj, meso će se skupiti i biće posle žilavo. Pre stavljanja u tiganj, meso ostavite da se ugreje na sobnoj temperaturi. Takođe, nemojte dodavati meso u vodu koja vri jer nagla promena temperature može uzrokovati da se stvrdne. Umesto toga, dodajte ga kad se tečnost lagano krčka.

720x90

Koliko dugo se kuva

300x250 vavada 2

Krčkanje mesa na nižoj temperaturi duže vreme omogućava da se kolagen u čvršćim komadima mesa razgradi, što meso čini mekanim i sočnim. Kuvari preporučuju kuvanje gulaša u rerni na temperaturi između 140°C i 160°C od četiri do šest sati. Gulaš pokrijte papirom za pečenje i poklopcem – to pomaže da zadrži vlagu i sprečava da se meso osuši. Važno je i da ima dovoljno tečnosti u loncu da meso ne postane suvo i tvrdo. Prema potrebi dolivajte temeljac ili vodu.

300x250 vavada 6

Pročitajte još...  Sodu bikarbonu svi koristimo mesecima: Evo koliki je njen rok trajanja i šta se dešava čim je otvorimo - Lajk.rs
Molimo sve portale, ako kopirate članak sa našeg portala, navedite nas kao izvor informacije. ✅