Sarma je naše tradicionalno jelo, bez kojeg se ne može zamisliti nijedna svečanost, ali je česta i kao nedeljni ručak. Svako je pravi na svoj način, a recept se nasleđuje u porodici. Ali domaćice se često pitaju da li meso treba da dinsta pre zavijanja sarme ili ne mora. Dajemo vam odgovor na to pitanje, kao i nekoliko najčešćih grešaka pri pravljenju sarme koje treba izbeći.
Da li se dinsta meso za sarmu?
Najčešće greške pri pravljenju sarme
– Ako je kupus preslan: operite ga hladnom vodom.
– Ako su listovi previše čvrsti: kratko ih obarite u ključaloj vodi. Debele listove iseckajte sa strane kako biste lakše omotali fil.
– Previše ili premalo pirinča: previše pirinča može učiniti da sarmice budu suve, dok premalo može učiniti da fil bude tečan.
– Kuvanje na previše jakoj vatri: Sarmu treba kuvati na tihoj vatri, jer se na jakoj vatri može raspasti.