Olaf Šolc se protivi upotrebi zapadnog oružja za napad na RusijuŠolc je rekao za ARD da trenutno ne vidi razlog za proširenje oblasti upotrebe zapadnog naoružanja u ratu u Ukrajini, prenela je ukrajinska Pravda.

„Postoje jasna pravila za snabdevanje nemačkim oružjem koja su dogovorena sa Ukrajinom i koja funkcionišu“, istakao je Šolc u emisji “Tagesšau“ na nemačkom javnom servisu. On je dodao da je to barem njegov stav.

Cilj njegove politike prema Ukrajini je „da spreči eskalaciju sukoba u veliki rat“, dodao je Šolc, napominjući da je Nemačka do sada uslovljavala isporuku oružja Ukrajini time da se ono ne koristi na ruskoj teritoriji.

Foto: Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Facebooku.

 

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je u petak saveznike da povuku zabranu Ukrajini da koristi oružje Alijanse u napadima na vojne ciljeve na teritoriji Ruske Federacije.

“Sada kada se vode mnoge borbe u Harkovu, blizu granice, uskraćivanje mogućnosti Ukrajini da koristi ovo oružje protiv legitimnih vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji im otežava odbranu“, rekao je on u intervjuu za „Ekonomist“.

List navodi da je Stoltenbergova jasna, iako neimenovana meta bila politika koju vodi predsednik SAD Džozef Bajden, a kojom on određuje ciljeve koje Ukrajina može da napadne američkim naoružanjem.

Pročitajte još...  RUSKE SNAGE LANSIRALE BOMBE NA OBLAST HARKOVA Japan potvrđuje dugoročnu podršku Ukrajini (FOTO/VIDEO)

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Facebooku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare