Rat u Ukrajini 17 dan

Glavni utisci jučerašnjeg dana bili su sastanak beloruskog i ruskog predsednika Aleksandra Lukašenka i Vladimira Putina u Moskvi, za vreme kog su diskutovakli o situaciji u Ukrajini. Održana je i sednica Saveta bezbednosti UN u Njujorku na zahtev Rusije, a povodom tvrdnji Moskve o vojno-biološkim aktivnostima SAD na teritoriji Ukrajine, što zvaničnici Ukrajine i SAD poriču.

  • Održan sastanak Aleksandra Lukašenka i Vladimira Putina u Moskvi
  • Održana i sednica Saveta bezbednosti UN u Njujorku na zahtev Rusije
  • Ukrajina i SAD negiraju razvoj biološkog oružja
  • Sirene širom Ukrajine od ranog jutra
  • Ukrajinski ambasador izjavio da ova zemlja neće priznati Kosovo
  • Odjekuju eksplozije u Dnjepru

“Zauzeto 70 odsto teritorije Luganska”

Neprijatelj je zauzeo približno 70 odsto teritorije Luganske oblasti, gde je postavio rusku televiziju i kontroliše civile, kaže šef ukrajinske vojno-civilne administracije Luganska Sergej Gajdaj.

“Sada je 70 odsto teritorije Luganske oblasti već okupirano”, rekao je Gajdai.

Na teritorijama koje su okupirali osvajači već počinju da emituju rusku televiziju.

“Ne bojte se okupatora, ne verujte njihovoj propagandi, vodite računa o svom životu i veri u Ukrajini. Ne služite neprijatelju, služite samo našem narodu i svojoj zemlji. Ne pomažite ubicama”, poručio je Gajdai.

Ukrajina neće priznati Kosovo

Ukrajina ne menja svoj stav o nepriznavanju samoproglašene države Kosovo. Mi smo principijelno protiv kršenja teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje, pa i Srbije, poručuje u intervjuu za Alo! ukrajinski ambasador u Beogradu Oleksandar Aleksandrovič.

Vazdušna opasnost u više gradova

Sirene za uzbunu za vazdušne napade oglasile su se rano jutros u više od 15 regiona i većini gradova Ukrajine, prenose lokalni mediji.

Začule su se u glavnom gradu Kijevu, Lavovu na zapadu Ukrajine, Odesi na jugu, Harkovu kao i u regionu Sumi na severoistoku zemlje i Dnjepru na jugoistoku, prenosi Rojters.

Ruske snage su se u petak pregrupisale, a satelitski snimci pokazuju da se artiljerijske snage približavaju prestonici Kijevu.

Eksplozije u Dnjepru

Novinari “CNN” rano jutros su začuli najmanje dve eksplozije u centralnoukrajinskom gradu Dnjepru.

Iznad reke se nadvio oblak dima, svedoče novinari.

Bez dokaza da je vojska Belorusije ušla u Ukrajinu

SAD nisu videle nikakve dokaze da se beloruske snage nalaze u Ukrajini, izjavio je danas portparol Pentagona Džon Kirbi.

– Nismo videli nikakve indikacije da su se beloruske trupe ili snage kretale u Ukrajini. Ne pratimo nikakvu neposrednu umešanost beloruskih snaga. To ne znači da to ne bi moglo da se dogodi ili da se neće desiti – rekao je Kirbi, a prenosi “BBC”.

“Bez dokaza da Ukrajina ima program biološkog oružja”

Ujedinjene nacije su saopštile da nema dokaza da Ukrajina ima program biološkog oružja. Istovremeno, Vašington i njegovi saveznici optužili su Rusiju da širi nedokazane tvrdnje kao mogući uvod za pokretanje sopstvenih bioloških ili hemijskih napada.

Zemlje članice SB UN su tu tvrdnju nazvale “lažnom” i “potpunom besmislicom” i iskoristile sednicu da optuže Rusiju da namerno gađa i ubija stotine civila u Ukrajini, tvrdnje koje Rusija negira.

Ruske snage napale Institut u Harkovu

Ukrajinski parlament kazao je da su ruske snage napale Institut u Harkovu u kome se nalazi eksperimentalni nuklearni reaktor.

“Rusija je upravo napala harkovski Institut za fiziku i tehnologiju u kom se nalazi eksperimentalni nuklearni reaktor. Granatiranje je izazvalo požar u susednom hostelu; borba se nastavlja”, pišu iz ukrajinskog parlamenta.

KINA POTVRDILA: Sa naše teritorije je izvršen napad na Rusiju

Inostrani sajber napadi izvedeni su preko kompjutera u Kini u cilju napada na Rusiju, Ukrajinu i Belorusiju, prenela je agencija „Sinhua“, pozivajući se na Kineski državni centar za reagovanje na vanredne situacije na internetu.

Očekuje se napad na Kijev

Vladimir Kličko, član ukrajinskih teritorijalnih odbrambenih snaga, brat gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička, rekao je danas za CNN da narednih dana očekuje jak napad na glavni grad Ukrajine.

– U narednih nekoliko dana, očekujemo jak napad na glavni grad. Ruska vojska se trenutno pregrupiše. Pokušavaju raznim strategijama da izvedu napad i da pronađu pravo vreme i pravi tajming. Očekujemo napad na Kijev svakog trenutka, a posebno narednih dana. Njihova meta je Kijev – tvrdi Kličko.

 

 

On je dodao da ukrajinski narod nije klonuo duhom, ali da mu je potrebna pomoć.

– Imamo dovoljno opreme, vojne, i uradićemo sve da nadmudrimo rusku armiju koliko god možemo. Ne znam koliko dugo ćemo moći da izdržimo, trudićemo se najduže moguće. Ono što nam je potrebno je međunarodna podrška. Međunarodna zajednica mora da izoluje Rusiju i njenu ekonomiju – dodao je on.

Zaustavljeno napredovanje Rusa

Rusko napredovanje u Ukrajini je zaustavljeno, a ruske oružane snage nisu postigle napredak u poslednja 24 sata, izjavio je danas savetnik ukrajinskog predsednika Aleksij Arestovič.

– Naš protivnik je zaustavljen praktično u svim pravcima pomoću vazdušnih udara, raketne vatre i kopnenih napada – izjavio je Arestovič na konferenciji za novinare, a prenosi agencija Rojters.

On tvrdi i da su ukrajinske oružane snage izvele kontranapade u blizini glavnog grada Kijeva i Harkova na istoku Ukrajine.

Dešavanja od jučerašnjeg dana ispratite na OVOM LINKU.

0 0 glasova
Vaš komentar?
Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
Facebook
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x