Zelenski potpisao zakon: Za izdaju od 15 godina do doživotne kazne zatvora

Za izdaju je planirana kazna od 15 godina do čak doživotne kazne zatvora.

Kako se navodi na sajtu Vrhovne Rade, doneta je i izmena zakona o vraćanju vatrenog oružja i municije civilima radi zaštite zemlje tokom rata i propisuje da civili nisu odgovorni za upotrebu vatrenog oružja protiv lica koja vrše oružanu agresiju na Ukrajinu.

Osim toga, građani Ukrajine imaju mogućnost da učestvuju u odbijanju i odvraćanju oružane agresije Ruske Federacije i/ili drugih država, koristeći sopstveno nagradno oružje, sportsko oružje, pištolji, revolveri, puške, puške sa glatkom cevi, lovačke puške, glatke ili kombinovane zalihe oružja za nju.

Zakon pooštrava kazne za otuđivanje tuđe imovine na bojnom polju ili korišćenje tragičnih okolnosti, borbu za sopstvenu korist pljačkom ljudi, uključujući i ubijene ili ranjene. Konkretno, za krađu, razbojništvo, razbojništvo, iznudu ili proneveru imovine po vanrednom stanju zaprećena je kazna zatvora od 5 do 15 godina, u zavisnosti od težine krivičnog dela. Takođe, za pljačku na ratištu lice će biti osuđeno na kaznu zatvora od 5 do 10 godina.

Podsetimo, Zelenski je ranije danas rekao da neki političari u Ukrajini traže veze s Rusijom i rade na podeli društva.

– Primamo različite signale da neki političari ponovo traže veze sa Rusijom. A neki drugi opet rade za raskol, suprotno jedinstvu – rekao je on. Prema njegovim rečima, „već dobijamo mnogo signala da su neki u Ukrajini odlučili da više ne mogu da se bore. Zajedno sa svima. I pokušava nekako odvojeno, za nešto svoje, za neku svoju korist.

Najnovije vesti iz minuta u minut pročitajte u našem blogu Ukrajina uživo.

0 0 glasova
Vaš komentar?
Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
Facebook
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x