“NATO ih transformiše, prave baze tamo!”

“NATO sistemski transformiše Ukrajinu u vojno uporište protiv Rusije. Prave baze tamo, koriste njihovu teritoriju da sprovode vojne vežbe. Ako su ove godine imali sedam takvih manevara, u 2022. bi trebalo da ih imaju 10, uključujući onu koja traje tokom cele godine”, naveo je Lavrov, a prenosi “Sputnjik”.

On je istakao da će se udvostručiti broj vojnika koji učestvuju u tim vežbama, odnosno da će taj broj dostići 64.000 trupa.

Rusija će preduzeti mere ako ne bude odgovora

“Rusija će preduzeti mere za otklanjanje pretnji po svoju bezbednost ako SAD i NATO ne odgovore na predloge Moskve o garancijama bezbednosti, rekao je Sergej Lavrov.

Pročitajte još...  Zelenski ogorčen na zvaničnike u Njujorku

On je u intervjuu za agenciju RIA Novosti rekao da će, ako u razumnom roku ne usledi konstruktivan odgovor i ako Zapad nastavi svoju agresivnu liniju, Rusija biti prinuđena da preduzme sve neophodne mere kako bi obezbedila stratešku ravnotežu i eliminisala neprihvatljive pretnje za svoju bezbednosti.

Lavrov je istakao da Ministarstvo spoljnih poslova neće dozvoliti da inicijative pređu u “beskrajne diskusije”.

Razgovori Ruske Federacije i SAD o ruskim predlozima za garancije bezbednosti zakazani su za 10. januar u Ženevi.

Za 12. januar zakazan je sastanak Saveta Rusija-NATO u Briselu, a 13. januara o ruskim predlozima razgovaraće se u sedištu OEBS-a u Beču.

Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma sa Sjedinjenim Državama i NATO-om, koji sadrže odredbe o međusobnim garancijama bezbednosti u Evropi, o nerazmeštanju raketa srednjeg i manjeg dometa i daljem neširenju NATO-a, uključujući i bivše republike SSSR-a.

Pročitajte još...  Ukrajina uživo: Novi udar kod Krima, 575. dan rata

Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Molimo online portale, ako kopirate orginalni članak sa našeg portala, NAVEDITE (Backlink) NAS KAO IZVOR. Hvala!