Krstareća raketa koju je nemoguće oboriti (VIDEO)– Oznake na delovima i fragmentima, identifikacija komponenti i delova, kao i karakteristike relevantne vrste oružja ukazuju na prvu upotrebu Cirkona u borbi – saopštio je institut, koji je deo ukrajinskog ministarstva pravde.

Pored objave na Telegramu objavljen je i video koji prikazuje desetine komada krhotina za koje se veruje da su od nove rakete.

Ukrajinske vlasti su saopštile da su četiri osobe poginule, a da je 38 povređeno u Kijevu tokom napada 7. februara, ali nijedna žrtva nije direktno pripisana navodnoj raketi Cirkon.

Takođe se nije pominjala platforma za lansiranje rakete, iako se u prethodnim izveštajima u ruskim državnim medijima navodi da je ona bila raspoređena na ratnom brodu.

Stručnjaci kažu da je Cirkon, ako ispunjava ono što ruska vlada kaže o njemu, strašno oružje.

Pročitajte još...  STRAŠNA PROGNOZA ZA UKRAJINU STIGLA IZ PENTAGONA: Ovo je predznak novih poraza, samo ih jedno može spasiti?

Njegova hipersonična brzina čini ga neranjivim čak i za najbolju zapadnu protivraketnu odbranu, kao što je Patriot, prema Savezu za zastupanje raketne odbrane (MDAA) sa sedištem u SAD.

Alijansa kaže da je njegova brzina postavljena na 8 maha, ili skoro 9.900 kilometara na sat. Hipersonična se definiše kao svaka brzina iznad 5 maha.

– Ako su te informacije tačne, projektil Cirkon bi bio najbrži na svetu, čineći gotovo nemogućim odbraniti se od njega samo zbog njegove brzine – navodi alijansa na svojoj veb stranici.

Sajt takođe ukazuje na plazma oblak rakete kao još jednu „vrednu“ osobinu.

– Tokom leta, projektil je potpuno prekriven oblakom plazme koji apsorbuje sve zrake radio frekvencija i čini raketu nevidljivom za radare. To omogućava da projektil ostane neotkriven na putu do cilja – dodaje se.

Pročitajte još...  "ONI SU ŠEJTANI, TREBA IH UNIŠTITI" Kadirov perio prstom u čoveka koji jedini stoji na putu potpunog uništenja Ukrajine

Pored toga, MDAA kaže da je Cirkon „manevarska protivbrodska hipersonična krstareća raketa“ sa dometom negde između 500 i 1.000 kilometara.

Kada je ruska mornarička fregata Admiral Gorškov krenula u borbeni zadatak prošlog januara, ruski lider Vladimir Putin se hvalio raketama Cirkon koje je brod nosio.

– Nema analoga ni u jednoj zemlji na svetu. Siguran sam da će tako moćno oružje pouzdano zaštititi Rusiju od potencijalnih spoljnih pretnji i pomoći u obezbeđivanju nacionalnih interesa naše zemlje – rekao je Putin, prema izveštaju državne medijske agencije TASS.

Ako je Rusija uvela novo oružje u sukob, to bi moglo značiti probleme za ukrajinsku protivvazdušnu odbranu koja se već napreže da odbije vazdušne napade Moskve.

Pročitajte još...  RUSKO ORUŽJE POJELO PRAŠINU Munjevitim delovanjem "Himarsa", ruske snage pretrpele bolan gubitak (VIDEO)

Na primer, u tom napadu 7. februara u kojem je navodno korišćen Cirkon, tri balističke rakete Iskander i četiri krstareće rakete Kh-22 koje su ispalile ruske snage izbegle su pokušaje da ih obore, pokazuju podaci ukrajinskog vazduhoplovstva.

Iako je protivvazdušna odbrana u prošlosti oborila rakete Iskander, veruje se da Ukrajina nije uspela da presretne nijedan Kh-22 za skoro dve godine rata.

Govoreći u decembru, portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Jurij Ihnat rekao je da je Rusija do sada u ratu ispalila skoro 300 Kh-22.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana je imala određeni uspeh tokom napada 7. februara, oborivši 26 od 29 krstarećih raketa tipa Kh-101, Kh-555 i Kh-55, sve tri krstareće rakete Kalibr i 15 od 20 dronova Šahed koje je ispalila Rusija. Ali oni su manje napredni od Cirkona.

Pročitajte još...  OTKRIVEN STRAVIČAN UŽAS! Ukrajinska komanda DIŽE U VAZDUH svoje elitne jedinice?! Jezive scene u... (VIDEO)

Uprkos tome, analitičari upozoravaju da se ne preuveličava uticaj koji bi upotreba Cirkona mogla imati na rat u celini.

Si-En-En piše da je to nova i skupa tehnologija i postavlja pitanje koliko njih je Rusija proizvela?

– Ključno razmatranje je sposobnost Rusije da proizvede i postavi kapacitete poput Cirkona u velikom obimu, posebno zato što će se program takmičiti za finansijske i druge resurse sa prioritetima kao što je obnova ruskih kopnenih snaga – rekao je prošle godine Sidhart Kaušal, naučni saradnik Kraljevskog instituta za ujedinjene usluge u Londonu, nakon što je admiral Gorškov navodno bio raspoređen sa Cirkonima na brodu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Pročitajte još...  Kanada šalje Ukrajini više od 800 dronova

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare