ZAŠTO JE TOLIKO VAŽNA AVDIJEVKA? Dugi niz godina bila grad na prvoj linijiUkrajinski zvaničnici kažu da je situacija u istočnom ukrajinskom gradu kritična, dok ga ruske trupe okružuju i eskaliraju svoje višemesečne napade.

Gradonačelnik Avdijevke (Avdejevka) Vitalij Barabaš rekao je u četvrtak “Kijev postu” da “neprijatelj pritiska iz svih smerova” i “nadire sa veoma velikim snagama”. Za to, kako je rekao, Rusi koriste uglavnom artiljeriju, vazdušne udare i pešadiju jer ruski tenkovi i oklopna vozila ne mogu da pređu preko mekog tla.

 

 

Pročitajte još...  PUTIN UPRAVLJAO NAJVEĆIM SUPERSONIČNIM AVIONOM! Jedna stvar je ostala VOJNA TAJNA! - Lajk.rs (VIDEO)

Portparol ukrajinske vojske Dmitro Lihovij rekao je u četvrtak da se borbe vode u naseljenim oblastima severno od Avdijevke i u samom gradu, preneo je Rojters. U Avdijevki je od predratne populacije od 33.000 ljudi ostalo manje od 950 stanovnika, kako je rekao Barabaš.

Bitka za Avdijevku je važna jer bi zauzimanje ovog grada bila propagandna pobeda za Rusiju uoči druge godišnjice početka invazije na Ukrajinu i predsedničkih izbora u martu na kojima se očekuje reizbor Vladimira Putina.

Iako Avdijevka po svojoj važnosti premašuje Bahmut, velika je mogućnost da se ponovi slična bitka za ovaj grad. Dopisnik „Volstrit žurnala“ Jaroslav Trofimov rekao je u nedelju na mreži “X” da je „sve verovatnije da će Avdijevka postati prvi ukrajinski grad koji će pasti od zauzimanja Bahmuta prošlog maja“.

Pročitajte još...  OBOREN RUSKI LOVAC-BOMBARDER Oglasio se ukrajinski komandant: "Minus još jedan Su-34"

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Facebooku.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare