KRAH ZELENSKOG NA POMOLU? Bivši analitičar CIA izdao važno upozorenje Tenzije su zabeležene tokom poslednjih meseci. One su se intenzivirale nakon što je Zalužni u novembru za britanski list Ekonomist izjavio da je rat dospeo u zastoj, a tu procenu je Zelenski nekoliko dana kasnije odbacio.

Posle mnogo spekulacija, Zelenski je u četvrtak najavio da će Zalužnog zameniti Oleksandar Sirski, koji je bio komandant ukrajinskih kopnenih snaga od 2019. Ukrajinski predsednik je rekao da svi moraju da se promene i prilagode novoj realnosti.

Smatra se da je ovakav potez Zelenskog političke prirode, ali i da će isto tako imati i dugoročne posledice.

Džordž Bibi je istakao da bi smena Žaluznog mogla da preraste u širu ukrajinsku političku krizu, posebno s obzirom na generalovu popularnost.

Decembarska anketa Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju (KIIS) pokazala je da je poverenje Ukrajinaca u Zelenskog opalo sa 8,4 odsto na kraju 2022. na 62 odsto godinu dana kasnije , dok je 88 odsto reklo da veruje Zalužnom.

Pročitajte još...  MOSKVA OTKRILA SVOJE NAJSTRAŠNIJE ORUŽJE! Ruske "LETEĆE BOMBE" su velika GLAVOBOLJA Ukrajincima! (VIDEO)

„Otpuštanje više vojne komande u ratno vreme je znak neuspeha. To je nešto što države rade kada gube, a ne pobeđuju“, rekao je Bibi.

„Potez Zelenskog je pun rizika“, dodao je on.

„Nijedan novi komandant ne može da preokrene tešku istinu. Ukrajini nedostaje ljudstvo, oružje i ekonomski kapacitet da izdrži produženi rat protiv Rusije. Američka pomoć za odbranu Ukrajine treba da se nastavi kako bi se sprečio ukrajinski kolaps“, rekao je Bibi.

U međuvremenu, u tekstu za Karnegi institut, Konstantin Skorkin, nezavisni istraživač regiona Donbasa, rekao je da Zelenski preuzima veliki rizik da smeni svog glavnokomandujućeg.

„Nikad ranije nije tako otvoreno prkosio javnom konsenzusu zarad sopstvenog političkog opstanka“, napisao je Skorkin u tekstu objavljenom u subotu.

Pročitajte još...  BORCI "AZOVA" KRENULI U PROBOJ PA NALETELI NA VAGNEROVCE! Žestok okršaj se LOŠE ZAVRŠIO za Ukrajince (VIDEO)

Međutim, američki penzionisani viceadmiral Robert Maret, profesor prakse na Maksvel školi Univerziteta Sirakuza u Njujorku, rekao je za Njuzvik da promena u ukrajinskom višem rukovodstvu odražava logičnu tranziciju nakon dve godine rata.

„Ovo je možda vreme za nove pristupe i pozicioniranje za usvajanje dugoročnog stava koji bi povećao pritisak na Rusiju i pokazao rezoluciju i izdržljivost drugim međunarodnim akterima, kao i narodu Ukrajine“, rekao je Maret .

U svom prvom javnom saopštenju od imenovanja, Sirski je na Telegramu rekao da će mu prioriteti biti detaljno planiranje akcija svih vojnih komandnih organa, jedinica i formacija i rešavanje problema sa logistikom i rotacijom trupa.

Od ruske invazije u punom obimu, Sirski je bio zaslužan za odbranu Kijeva od februara do marta 2022. i kontraofanzivu u leto i jesen 2022. koja je proterala Ruse iz oblasti Harkova.

Pročitajte još...  VODI SE KRVAVA BITKA ZA RABOTNO! Kolona ruskih oklopnih vozila stigla DO CENTRA SELA!- Lajk.rs (VIDEO)

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Facebooku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najvise glasova
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare