ŠOK Ukrajina tuži tri EU države?

Predstavnik ukrajinske trgovinske komore Taras Kačka rekao je u intervjuu za Politiko da će Kijev takođe uvesti recipročne mere Poljskoj ako Varšava ne obustavi svoje dodatne mere i kao primer naveo da će Kijev zabraniti uvoz voća i povrća iz Poljske.

Kijev planira da tuži ove tri zemlje u Svetskog trgovinskoj organizaciji, a ne na osnovu sopstvenog trgovinskog sporazuma sa EU.

“Mislim da ceo svet treba da vidi kako se članice EU ponašaju prema trgovinskim partnerima i njihovoj sopstvenoj Uniji, jer to može da utiče i na druge države”, rekao je ukrajinski zvaničnik.

Evropska komisija (EK) pozvala je ranije Poljsku, Mađarsku i Slovačku da budu konstruktivne nakon što su najavile da će jednostrano produžiti embargo na uvoz žitarica iz Ukrajine uprkos odluci EK da tu zabranu ukine. Dok je Slovačka jednostavno produžila prethodnu zabranu EU na četiri vrste žitarica, Poljska je tokom vikenda uvela dodatne zabrane na ukrajinsko brašno i stočnu hranu. Mađarska, rekao je Kačka, ide još dalje i zabranjuje dodatnih 25 proizvoda o kojima ranije nije bilo reči, uključujući meso. “Ove proizvoljne zabrane su smešne“, rekao je Kačka.

Pročitajte još...  Rat u Ukrajini, najnovije vesti

Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Molimo online portale, ako kopirate orginalni članak sa našeg portala, NAVEDITE (Backlink) NAS KAO IZVOR. Hvala!