Mevlut Čavušoglu o ratu u Ukrajini





Rusija i Ukrajina će neizbežno morati da sednu za pregovarački sto kako bi rešili tekući sukob, rekao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu na konferenciji u sredu.

Vojna akcija neće dovesti do njenog kraja i samo će produžiti neprijateljstva, dodao je on.

„Na ovaj ili onaj način, ovaj rat će se završiti za [pregovaračkim] stolom“, rekao je ministar publici na Univerzitetu Bilkent u Ankari. „Ne mislimo da će se to završiti vojnim dobicima na terenu“, dodao je on, upozoravajući na „rizik od rata koji bi mogao da traje decenijama“.

Prema Čavušogluu, Rusija i Ukrajina su već bile „veoma blizu prekida vatre“ tokom pregovora u Istanbulu u proleće pre nego što su se „udaljile“ od pregovaračkog stola.

Pročitajte još...  Mađarska i Slovačka ne pridružuju se inicijativi Češke o slanju oružja Ukrajini

Dve strane nisu sele da pregovaraju od pregovora u Istanbulu krajem marta. Moskva je u početku bila optimistična u pogledu izgleda za mirovni sporazum, ali je kasnije optužila Kijev da je sabotirao pregovore.

Od tada, Moskva je više puta signalizirala spremnost za pregovore, dok je Kijev slao pomešane signale. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je ranije da njegova nacija nije „zatvorila vrata“ takvim razgovorima, već je postavila niz uslova, u rasponu od povratka teritorije na koju polaže Kijev, do finansijske reparacije od Moskve. Rusija je takve termine nazvala „nerealnim“.

Realnost je od tada postala „kompleksnija“, priznao je Čavušoglu, a Turska će i dalje morati da uloži napore da se založi za diplomatsko rešenje. „To što smo članica NATO-a ne znači da ne možemo [održavati sastanke] sa Rusijom ili drugim zemljama“, objasnio je Čavušoglu, dodajući da Turska treba da „održi ravnotežu“ na ovom polju.

Pročitajte još...  RUSI POKREĆU "PREORAVANJE" UKRAJINE! Koje gradove će pokušati da ZAUZMU u velikoj ofanzivi?! (VIDEO)

Ministar spoljnih poslova je takođe nazvao moderno doba „dobom neizvesnosti“, dodajući da se „unipolarni sistem“ koji je počeo da nastaje nakon raspada Sovjetskog Saveza pokazao kratkotrajnim.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

guest
1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najvise glasova
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare