SAD razmišljale da dozvole otcepljenje Republike Srpske

Kako prenosi Srna, ovo je navedeno u dokumentu od 20. jula 1995. godine koji je Sendi Berger, savetnik za nacionalnu bezbednost tadašnjeg predsednika SAD Bila Klintona, poslao državnom sekretaru Medlin Olbrajt i ostalim najvišim zvaničnicima Klintonove administracije o predlozima kako okončati konflikt.

U dokumentu pod nazivom „Izlazna strategija za BiH”, a koji je pre dva dana pomenuo srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, navedena su dva moguća scenarija za završetak rata.

Prvi scenario se odnosi na brzi završetak konflikta i mirovni sporazum do kraja 1995. godine, a drugi predviđa mogućnost nastavka rata u 1996. godini, ukoliko sukobljene strane ne pristanu na dogovor u 1995.

Pročitajte još...  "ĐILAS SE OBOGATIO NA MUCI GRAĐANA, A OSTAVIO PUSTOŠ I JAD!" Članovi SNS-a žestoko odbrusili lideru SSP-a

Berger u dokumentu upozorava da je za SAD bolje konflikt završiti pre američkih predsedničkih izbora 1996. godine.

„Za nas je bolje suočiti se s ovim pitanjima ove godine nego da se bavimo operacijom povlačenja NATO-a tokom izborne kampanje, jer će stranke imati snažniju potrebu da nas ili pokušaju obrukati ili da nas uvuku u sukob. Odmah treba da počnemo konsultacije s našim saveznicima na našu strategiju posle povlačenja”, napisao je Berger.

Foto: Printscreen

 

Berger je jasno upozorio da je za Ameriku bolje rat završiti u 1995. godini, ali da je svestan da srpskoj strani to ne odgovara jer je još bila vojno jača od bošnjačko-hrvatskih snaga, pa je u devet tačaka predložio kako da administracija Srbima ponudi ozbiljne ustupke.

Pročitajte još...  KLJUČNI RAZGOVORI O KIM U NJUJORKU Satnica predsednika Vučića bukirana do poslednjeg minuta, evo s kim se sve sastaje

Ukoliko Srbi ne bi pristali na podelu 49:51 odsto, Berger je predvidio mogućnost da Bošnjaci prihvate manje od 51 odsto u zamenu za nešto kvalitetniju teritoriju.

U četvrtoj tački je ponuda Srbima za veliku autonomiju srpskih područja i obimne specijalne i paralelne veze sa Srbijom.

„Ako bude neophodno, treba da pritisnemo Bošnjake da dozvole Srbima sprovođenje referenduma nakon dve do tri godine, kao što smo se složili u paketu iz 1993. godine. Naša argumentacija bi bila da, ako Bošnjaci ne mogu da ubebde srpsku populaciju da je njihova budućnost u reintegraciji, nema svrhe blokirati mirno razdvajanje po uzoru na čehoslovački model”, navodi se u dokumentu, prenosi Tanjug.

Pročitajte još...  Usvojena žalba Telekoma na rešenje o zabrani rada na KiM

Bonus video

Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Molimo online portale, ako kopirate orginalni članak sa našeg portala, NAVEDITE (Backlink) NAS KAO IZVOR. Hvala!