VUČIĆ I MICOTAKIS SE OBRATILI MEDIJIMA „Srbija čvrsto na evropskom putu“Vučić i Micotakis su početkom januara razgovarali telefonom i tom prilikom je predsednik Srbije zahvalio grčkom premijeru na tome što Grčka poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, kao i na doprinosu stabilnosti u regionu.

Srpsko-grčki poslovni forum

Obraćanje Aleksandra Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nas sa Grčkom vezuju emocije i prijateljstvo.

– Mi Srbi volimo Grčku nikada to nismo krili, a današnja tema je racionalan, pragmatičan pristup i verujemo da zajednički možemo da uradimo mnogo toga – rekao je Vučić.

On je naveo da ćemo morati da se borimo za svaku grčku i srpsku kompaniju, ulazak na grčko tržište i privlačenje njihovih kompanija.

– Bilo bi veoma važno da imamo dodatne finansijske insitucije iz Atine koje bi mogle to da podrže. Garantovaćemo punu pravnu i političku sigurnost, a pri tom stanje finansija dovoljno govori o mogućnosti da zajedno uspemo.

Alo!

 

– Dobrodošli ste u Srbiju. Kada izgradimo jedan auto-put, uvek bismo počinjali nova dva. Tome nema kraja. Uspevam oda uz visoku stopu rasta, bili smo prvi u kovid godini. I tada je ubrzani rast dodatno krenuo. U narednim godinama želimo da ulažemo u rast, da stignemo sve da uradimo, od fizičkih objekata do digitalizacije, naučno-tehnološke parkove. Mi nemamo dovoljno kapaciteta da to izgradimo. Kada damo našim kompanijama da grade auto-putevima, uvek imam nadu veliku, očekivanja, ali i strah hoćemo li da stignemo. Mi smo sada u trci sa vremenom, ne smemo da se igramo. Moramo sve da zavšimo do 1. decembra 2026. Moramo da radimo danonoćno – istakao je Vučić.

Pročitajte još...  VUČIĆ SUTRA NASTAVLJA KONSULTACIJE O MANDATARU Pozvane su još dve liste

– Sav strah mi je vezan za to hoćemo li uspeti, postavili smo visoko lestvicu. Imamo sve više stranih radnika, po prvi put nam se vraćaju ljudi. U prethodnih sto dana, imamo još 21 hiljadu onih koji dolaze iz regiona, Evrope, čak i iz Kanade. Iz Nemačke čak 1.164, iz Austrije 595, iz mnogih zemalja, iz Švajacrske 595. Ali i dalje nemamo dovoljno snage – podvukao je Vučić.

– Ja očekujem da dobijem poziv za otvaranje metroa u Solunu, biće to jedan od najlepših metroa u Evropi, ali da vidimo kako ste to uradili, šta je to što mi možemo da napravimo – kazao je predsednik.

Obraćanje Kirjakosa Micotakisa

Pročitajte još...  SPREMILI MERU KAKVA NIKAD NIJE VIĐENA! Opozicija najavila najstrašniju osvetu Srbima iz RS ako dođe na vlast

Premijer Grčke Kirjakos Micotakis rekao je da velika čast za njega i saradnike što prisustvuje srpsko-grčkom poslovnom forumu.

– Naše prisustvo na ovom forumu dokaz je da je prijateljstvo Srbije i Grčke čvrsto ukorenjeno i da imamo priliku da napravimo veliki skok u našim ekonomskim odnosima. Robna razmena naše dve zemlje je 750 milijardi evra, a možemo i mnogo bolje – rekao je Micotakis.

Premijer Grčke zatražio je od grčkih kompanija koje su prisutne na forumu da sa posebnom pažnjom isprate veliki napredak koji je Srbija ostvarila u proteklim godinama.

Srbija ima ambiciozne planove – želi da dostigne 100 milijardi dolara BDP-a do 2027. godine. Reč je o izgradnji infrastrukture, energetici, upravljanju otpadom. Uveren sam da će grčke kompanije biti deo uspeha koji će srpska privreda ostvariti – istakao je on.

Pročitajte još...  MSP uputilo protestnu notu Hrvatskoj zbog izjava Grlić Radmana

Micotakis je podsetio da je Grčka izašla iz produžene ekonomske krize, da je njen izvoz premašio 70 milijardi evra i da je spustila stopu nezaposlenosti. Kako je rekao, 33 odsto Grka imalo je platu između jedne i tri hiljade evra, a danas je taj broj porastao, dodavši da je primetio i da je u Srbiji porasla minimalna i prosečna zarada. 

– Cilj je blagostanje za sve. Srbija je moćna izvozna zemlja. Veliku pažnju pridajemo i koridorima koji povezuju Srbiju i Grčku preko severne Makedonije. Želimo da veći deo tog izvoza prolazi kroz Grčku i bitno nam je da unapredimo železničku mrežu – istakao je Micotakis.

Premijer Grčke rekao je i da njegova zemlja može snabdevati Srbiju prirodnim gasom, da može da koristi ovdašnje kapacitete za njihovo skladištenje i pomogne našoj zemlji u tranzicionom periodu.

– Razgovarao sam sa predsednikom Srbije o našim bankama koje su bile prinuđene da napuste srpsko tržište. Sada imamo jaču moć i možemo da se vratimo – dodao je Micotakis.

Obraćanje Siniše Malog

Pročitajte još...  DOŠLO ZADNJE VREME: ĐILAS ZARATIO SA DANASOM Mala svađa među prijateljima zbog jednog teksta

Na početku srpsko-grčko poslovnog foruma obratio se Siniša Mali koji je podsetio da će Srbija  2027. biti domaćin Expa. 

– To je naša najveća razvojna šansa. U oštroj konkurenciji pobedili smo Argentinu, Ameriku… Vučić je pre 15 godina predstavio je program „Skok u budućnost“ koji predstavlja značajne investicije u sve sfere našeg života. Sve što se dešava u našoj zemlji i Evropi i svetu, sve se zasniva na rastu. Srbija je imala prošle godine 2,5 stopu asta. Prošle godine smo prešli granicu BDP-a od 69 milijardi. Ako sve bude kako smo isplanirali, očekujemo da ćemo za tri godine stići na 100 milijardi BDP. To je ogroman skok unapred za celu našu ekonomiju. 

Pročitajte još...  NIJE BILO NEREGULARNOSTI NA IZBORIMA U SRBIJI Hrvatska i BiH rekli svoje na Parlamentarnoj skupštini OEBS-a
Srpsko-Grcki poslovni forum

Foto: Lajk.rs

 

Govorio je i o Beogradu na vodi – veličini i potencijalu tog projekta.

Pozvao je grčke privrednike da ulažu u Srbiju i istakao da će im Srbija uvek biti pouzdan partner.

Kirjos Micotakis: U Srbiji sam kao kod svoje kuće

Kirjos Micotakis, predsednik Vlade Grčke rekao je da njihov stav prema Kosovu ostaje nepromenljiv, da je srećan zbog dobrih odnosa sa Srbijom i da se u našoj zemlji oseća kao kod svoje kuće.

– Svaki put kad se nađem u Beogradu, osećam kao da sam kod kuće i želim da vam se zahvalim na gostoprimstu. Očekujem da ćemo tokom godine održati i četvrti Savet za saradnju. Došao sam sa četiri ministra i velikom poslovnom zajednicom. Želimo da dalje produbimo naše investicione odnose. Imali smo veoma dobre bilateralne kontakte.Obojica pridajemo veliki značaj na spajanju Beograda i Soluna. Saradnja Srbije i Grčke proširuje se i na energetski i bezbednosni sektor. Želim da se zahvalim prijatelju Aleksandru i da vam poželim sreću na EXPO 2027. Podržavamo vas na evropskom putu. Mnogo puta sam u Briselu pričao o proširenju. Beograd bi trebalo da iskoristi povoljne okolnosti. Za Srbiju i Zapadni Balkan postoji evropska budućnost. To je naš strateški cilj. Predsednik Vučić me izvestio oko dijaloga sa Prištinom. Naš stav za Kosovo ostaje nepromenljiv – rekao je Micotakis. 

Pročitajte još...  Da li Kijev menja stav o Kosovu i Metohiji?
Sastanak predsednika Vučića i premijera Grčke

Foto: Lajk.rs

 

 

Vučić: Srbija čvrsto opredeljena za nastavak evropskog puta

Predsednik Aleksandar Vučić na početku obraćanja zahvalio se Micotakisu na poseti, i rekao da mu je čast što je mogao da ga ugosti. 

– Srećan sam što Srbija i Grčka neguju prijteljske i bratske odnose, i što smo razgovarali o svim aspektima naše bilateralne saradnje. Verujem da će ovo biti godina puna uspeha, u kojoj ćemo držati visoki Savet Srbije i Grčke. Srbija i Grčka su uvek podržavale teritorijalni intelgritet jedna drugoj, verujem da će tako biti i ubuduću. Sa Micotakisom smo imali otvorene prijateljske razgovore. Informisao me je šta je interes Grčke i Evrope, i zato bih rekao sledeće: Grčka je jedna od najvećih podržavalaca Srbije na njenom evropskom putu. Postavilo se pitanje ima li Srbija neke druge puteve i želi li da bude deo Evropske unije i želi li Evropa da Srbija bude deo Evropske unije. Što se nas tiče, rekao sam Micotakisu, uprkos različitim stvarima, Srbija je čvrsto opredeljena za nastavak i ubrzanje svog evropskog puta i zahvalni smo Grčkoj na toj podršci. To nije samo poštapalica, već je to od sutšinskog značaja za našu zemlju. Razumem da u Evropi nisu uvek srećni svim našim potezima, ali mi očekujemo jasne signale za podršku Srbije na našem putu. Razgovarali smo o agendom Expa 2027 gdoine. Naš san, ostvariv, je da kraj 2027. dočekamo sa BDP od 100 milijardi evra. Pre 10 godina ukupan BDP je bio 32 milijarde evra, danas je 65 milijardi, a za 4 godine biće 100 milijardi. To će pokazati kvantni skok koji je Srbija napravila u prethodnih 12-15 godina, za to nam treba podrška i Grčkih prijatelja. 

Vučić je otkrio o čemu je sve pričao sa Micotakisom:

Pročitajte još...  ŠPANSKA SAPUNICA, DRUGA EPIZODA Gde su pare, fizički nasrtaj, novi pokret - evo šta se sve dešavalo od jutros u ratu Nestorovića i dojučerašnjih kolega

– Od energetike, naftovoda, gasa, kupovine gasa, obnovljive energije, balansiranje energije. Pričali smo o transportu i infrastrukturi. Imaćemo brzu prugu. To nije bitno samo za naše turiste, kojima će Solun biti blizu, nama je važno da imamo blizu luku. Potrebno nam je da imamo brži izvoz u svet, da se povezujemo železnički, lučki. 

 

**********

Inače, jutros su održani razgovori delegacija Republike Srbije i Republike Grčke predvođeni predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Vlade Republike Grčke Kirjakosom Micotakisom, a prethodno je održan tet-a-tet sastanak Vučića i Micotakisa. Njihov sastanak je održamn u Palati Srbija.


>

Tanjug

Tanjug

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare