Srbija čvrsto opredeljena za ubrzanje puta ka EU„Rekao sam Micotakisu nedvosmisleno da je Srbija čvrsto opredeljena za nastavak i ubrzanje svog evropskog puta, da smo zahvalni Grčkoj na toj podršci i da to nije samo formalna rečenica koju političari izgovaraju kao poštapalicu, već da je to od suštinskog značaja za našu zemlju“, rekao je Vučić.

Istakao je da je govorio sa Micotakisom i o PEM konvenciji, tzv. zelenim trakama, kao i Agendi rasta.

„Ali sam isto tako rekao da razumem da u Evropi nisu uvek srećni svim našim potezima, ali isto tako da u Evropi moraju da razumeju da i mi očekujemo jasne signale za podršku Srbiji na njenom putu“, naglasio je Vučić. Predsednik Srbije je istakao da je Grčka jedan od značajnih i najvećih iskrenih podržavalaca Srbije na njenom evropskom putu i napomenuo da se tokom razgvora postavilo pitanje ima li Srbija neke druge alternative, neke druge puteve i želi li Srbija da bude deo EU, ali i želi li Evropa da Srbija bude deo EU.

„Razgovarali smo o nečemu što mi nazivamo agendom Ekspo 2027. godine. Rekao sam premijeru Micotakisu da je naš cilj i ostvariv san da kraj 2027. godine dočekamo sa ukupnom vrednošću bruto domaćeg proizvoda od 100 milijardi evra“, rekao je Vučić.

Podsetio je da je pre samo deset godina ukupna vrednost BDP Srbije bila 32 milijarde evra, dok je danas 69,5 milijardi. „Mi verujemo da za četiri godine možemo da dostignemo cifru od 100 milijardi evra. To bi pokazivalo jedan strahoviti napredak, jedan kvantni skok u pravom smislu te reči koji je Srbija napravila u prethodnih 12 ili 15 godina. Za to nam je potrebna podrška i grčkih prijatelja“, naveo je Vučić.

Pročitajte još...  IZABRALI SMO TRI ĐILASOVE LAŽI KOJE SE PAMTE Mogli smo da brojimo i do sto, ali i iz ovoga se sve vidi

Srbija nema problem s novem

Kaže da je došlo sada 35 grčkih firmi koje će učestovati danas na poslovnom forumu dve zemlje i dodao da je moglo da ih dođe i 200 koliki je interes za saradnju. „I mi želimo dobrodošlicu svim grčkim firmama koje hoće da zarade novac u Srbiji, a koje nama mogu da pomognu, jer mi nemamo kapaciteta da izvedemo sve ono za šta smo obezbedili novac. Paradoksalnop zvuči, ali Srbija nema problema s novcem. Mi imamo problema s kapacitetima kako da izgradimo, kako da napravimo sve ono za šta smo novac obezbedili“, rekao je Vučić.

Dodao je da je malo zemalja koje u svetu imaju taj problem. „Mi imamo problem što nemamo dovoljno kompanija koje mogu da izvedu sve ono što mi moramo da napravimo u godinama koje su pred nama. I zato sam zamolio premijera Micotakisa da onaj deo grčkih kompanija koji mogu, pored onoga što rade u Grčkoj i nekim drugim zemljama, da ih pošalju u Srbiju i da nam pomognu u ostvarivanju i ovih naših snova, ali i u ostvarivanju važnih zadataka koji su pred nama“, naveo je predsednik Srbije.

Pročitajte još...  MINISTARKA TANASKOVIĆ ODRŽALA VAŽAN SASTANAK Neophodne temeljne fizičke smotre u cilju utvrđivanja realnog stanja na terenu

U okviru državno-privredne posete u Palati Srbija biće održan i Srpsko-grčki privredni forum, u organizaciji Privredne komore Srbije i uz podršku Ambasade Grčke, a na kojoj će se obratiti i Vučić i Micotakis. Više ministara u Vladi Srbije predstaviće na forumu razvojne projekte Srbije.

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Facebooku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare