Intervju nedelje: MILICA ĐURĐEVIĆ STAMENKOVSKI OTKRIVA ZA ALO! DA LI ULAZI U VLADUMilica Đurđević Stamenkovski, predsednica Srpske stranke Zavetnici, poslednjih dana u centru je pažnje političke javnosti i medija jer je partija koju vodi ušla u koaliciju sa SNS-om na lokalu. Da li je to nagoveštaj da će ona dobiti fotelju u Vladi Srbije? Na ovo i mnoga druga zanimljiva pitanja ona je odgovarala u nedeljnom intervjuu za naš list.

– Ulazak u vlast u određenim opštinama je rezultat iskrene i direktne želje stranke Zavetnici da utiče na stabilizaciju prilika i rešavanje lokalne problematike. Naši lokalni odbori imaju opoziciono iskustvo, znaju gde leže problemi i razlozi nezadovoljstva, i kao takvi mogu pomoći u rešavanju svega što se tiče logističkih potreba, opštinske administracije, komunalija, saobraćaja i lokalne privrede. Centrala se trudi da stvori šansu i raduje nas što su opštinski odbori odlučili da šansu iskoriste kroz konkretan rad, a ne samo kroz kritiku. A da li će to biti deo šireg procesa na državnog nivou, videćemo u narednom periodu. Ne žurimo, ne jurimo, tu smo za Srbiju uvek i na svakom mestu.

Pročitajte još...  "AKO OVO ČUJU FIOLA I ŠIDER, NEĆE IM BITI SMEŠNO" Orlić razvalio Đilasa, dobro će da se zamisli sad

 

U kom resoru biste mogi da date svoj maksimum? Jednom ste rekli da je to MSP…

 

– Moj rad i angažman i pre i tokom parlamentarnog statusa bili su usmereni na odbranu nacionalnog identiteta i teritorijalnog integriteta. Posvećenost i podrška porodicama, rešavanje problema u prosveti, rešavanje demografskih izazova, kao i borba za prava Srba u regionu, u RS, Crnoj Gori i šire oduvek su bili u fokusu naše i moje politike lično. Bez obzira na budući status i poziciju delovanja, planiram da nastavim u tom smeru. Svakako da bi konkretan resorni angažman omogućio podizanje ove politike na viši nivo, ali zvaničnih razgovora još uvek nije bilo. Nikada nisam trčala za funkcijama, to je mom narodu poznato, a još bolje zna da nikada nisam ni bežala od odgovornosti.

 

Pročitajte još...  PREDRAG MILOVANOVIĆ JE DEŽURNI ZA PLJUVAČINU PO SRPSKOM NARODU U ŠOLAKOVIM MEDIJIMA Vređa koga stigne dok se krije iza imuniteta

Pitanje koje nikad ne izlazi iz mode: Da li su Zavetnici opozicija ili ne? Da li se nešto promenilo nakon ovih izbora?

– Važno je da stranka Zavetnici i politika koju zastupamo ne izlaze iz mode. Mi smo u minule dve godine ponudili model državotvorne opozicije, koji podrazumeva kritički odnos prema vlastima i saradnički odnos prema državi. Od principa i programa nismo odustali ni za promil. Način borbe za naše principe imaće izvesne promene u odnosu na trenutak duboke političke podele u Srbiji. U toj podeli mi ćemo biti na strani države Srbije, makar to značilo i određenu saradnju sa vlastima na lokalnom ili višem nivou. Naš identitet definiše odbrana nacionalnih interesa, a ne oštrina reči prema Vučiću ili ljubaznost prema Mariniki Tepić ili Radomiru Lazoviću.

 

Jasno je da niste zadovoljni rezultatima, gde ste pogrešili? Da li biste opet ušli u kolaciju s Dverima i na isti način vodili kampanju?

 

Pročitajte još...  Vučić na sastanku sa ambasadorom Kine

– Koalicija sa Dverima je bio savez po meri jednog perioda. Ideja je bila da po uzoru na evropski trend, formiramo suverenu, široku listu patriotskih snaga, pozicioniramo desnicu kao važan faktor i zaustavimo pokušaj njenog preuzimanje od probriselske opozicije. U tome smo uspeli delimično. Našoj listi falilo je veoma malo da pređe cenzus, ali sa druge strane, sprečili smo nameru da se državotvorna opozicija u celini stavi u džep zapadnih lobista. Sa Dverima su – i saradnja i razlaz bili korektni. Uvažavam njihovo pravo da samostalno kreiraju politiku, kao i mi. Sužen medijski prostor, nemogućnost da biračima saopštimo poruke, dvoblokovska podela u Srbiji… sve su to razlozi zbog kojih je došlo do pregrupisanja na političkog sceni. To je jedan ciklus, ni prvi ni poslednji kao takav, svakako koristan i poučan.

Pročitajte još...  "NIJE BILO REČI O KONKRETNIM REŠENJIMA" Usame Zukorlić: Nadamo se da ćemo biti deo nove vlade

 

Najupečatljiviji momenat kampanje bio je vaš „upad“ na Kosovo. Društvene mreže danima su brujale o tome…

– Meni je zabranjen ulazak u našu južnu pokrajinu već sedam godina. I „upad“ na Kosovo bio je simbolična poruka uzurpatoru o probijanju prepreka. Zbog toga su me danima napadali preko albanskih medija. Istina je da sam se probijala kroz šumu, kroz zimu i vetar, blato i draču, ali svaki pedalj naše zemlje i svaki trenutak na njoj su dragoceni. Umesto solidarnosti opozicionih kolega, bila sam na meti kritika onih koji su u toplim automobilima, sve uz odobrenje Albanaca, ušli bez problema na Kosmet da bi uradili nekoliko patriotskih selfija. Ipak, ulazak je izazvao veliku emocionalnu buru na društvenim mrežama. Snimci su postali viralni, dobila sam na hiljade poziva i poruka podrške, kojima se i danas povremeno vratim jer se time iznova vraćam na naše Kosovo i Metohiju.

Pročitajte još...  Aleksandar Vučić odgovorio na izjavu hrvatskog ministra Radmana

Foto: privatna arhiva

 

 

Pre par dana je konstituisan parlament, kako komentarišete ponašanje opozicionara?

– S jednog od vodećih opozicionih medija ceo dan je emitovan naslov „Ovo nikada nije viđeno“, ali uz pohvalan ton. Ja sam saglasna s tim naslovom. Haos posle intoniranja državne himne, zvižduci najstarijem poslaniku, okretanje leđa državnoj zastavi i polaganje zakletve u holu Skupštine – a sve to na konstitutivnoj sednici – to sigurno nije viđeno do sada nigde u Evropi. Ne zato što je opozicija otkrila Ameriku, već sopstvenu sramotu. Među prvima sam skrenula pažnju da se radi o očiglednoj sinhronizaciji sa izlaskom teksta Rezolucije EP protiv Srbije, a sve u trenutku kada Srbija vodi bitku u Savetu bezbednosti UN. Ako je Skupština najviša instanca zakonodavne vlasti i ako se neko hvali činjenicom da je naružio ili zaustavio proces konstituisanja Skupštine, da li onda govorimo o kritici vlasti ili podrivanju države? Sigurna sam da svaki srpski policajac, poljoprivrednik, vojnik, radnik ili student prava umeju bolje od mene da odgovore na to pitanje.

Pročitajte još...  Video sam ljude koji su nasmejani, srećni, zadovoljni

Predsednik Srbije vas je pohvalio, rekao je da vas vidi u SNS-u, vidite li vi sebe bilo gde van stranke Zavetnici?

– Imam punu podršku svoje stranke i to poverenje neću izneveriti. Nisam ptica selica koja zimi odlazi u toplije krajeve, ostajem sa svojim ljudima. A zajedno idemo dalje u borbu koja je neprestana. Predsednik Republike je izneo veoma učtiva i prestižna zapažanja na moj račun i to sam doživela kao prepoznavanje kvaliteta moje politike i kako je on kazao – talenta. Nisam postupila po onoj narodnoj „ja tebi serdare, ti meni vojvodo“, pa da ja odgovaram istom merom, jer je u pitanju državnik sa velikim iskustvom i autoritetom kojem to nije neophodno reći. Zahvalila sam se na tome i mislim da je takva komunikacija dobar primer normalnih odnosa.

Pročitajte još...  NIJE BILO NEREGULARNOSTI NA IZBORIMA U SRBIJI Hrvatska i BiH rekli svoje na Parlamentarnoj skupštini OEBS-a

 

Kakav je vaš stav o izborima u Beogradu, da li se tu nešto promenilo?

 

Beograd zaslužuje čistiji vazduh, bolje saobraćajne uslove, unapređenje prostora i životne sredine, kao i podršku za razvoj u svim segmentima. To se svakako neće desiti rušenjem ili opstrukcijom Gradske skupštine.

Beogradu pripada da bude lokomotiva razvoja, ne samo Srbije već i srpskog naroda uopšte. I zato sam apsolutno protiv toga da se prestonica koristi kao poligon za destabilizaciju države.

 

Miloš Jovanović želi da ga Đilas

projektuje u lidera novog DOS

Imali ste žestoku polemiku sa Milošem Jovanovićem, kako komentarišete delovanje njegove stranke?

– Naše retorike su, kao što je poznato, slične. Razlike su strateške, ali i lične prirode, pre svega mislim na ambiciju. Miloš Jovanović želi da ga Đilas projektuje u lidera novog DOS, a moj cilj je oduvek bio da budem jedna od predvodnica nacionalnog okupljanja. To je strateška razlika koja sticajem okolnosti i situacije postaje ideološka. I tu je došlo do razlaza. U polemiku ne bih ulazila da me nije direktno prozivao, a njegovo povlačenje nakon mog odgovora dovoljno govori. Znam da među članstvom i biračima Novog DSS-a ima iskrenih patriota. Da li će ga pratiti u tome, u to neću ulaziti, ali neću ni dozvoliti da srpska desnica bude oteta. Borba za to tek predstoji. I to nije samo ocena, to je moja direktna poruka.

Pročitajte još...  Ministar Jovanović prisustvovao polaganju kamena temeljca za izgradnju Inovacionog distrikta

 

 

Pred Nestorovićem velika odgovornost

Da li vas je iznenadio izborni rezultat Branimira Nestorovića?

– Svaki izborni ciklus u Srbiji donese nešto novo, pa je tako bilo i ovoga puta. Doktoru Nestoroviću i njegovoj listi čestitam na rezultatu. Pred njima je sada velika odgovornost da opravdaju podršku naroda. A od toga zavisi da li će biti nova vrednost na političkoj sceni ili sezonska politička vest. Ja im svakako želim sreću i uspeh. Bilo bi korisno za srpsko društvo da se još intelektualaca direktno uključi u politički i stranački život.

 

POLITIKA I DVE BEBE, KAKO TO IZGLEDA?

Kako uopšte imate vremena da se bavite politikom pored dva osmomesečna dečaka?

Pročitajte još...  JOVANOV OČITAO HRVATSKOM MINISTRU VAŽNU LEKCIJU IZ ISTORIJE Kratko i jasno!

– Veoma je zahtevno, naročito što se i noću stražari, ali baš kao i većina žena u Srbiji, trudim se da budem dobra majka, a da uporedo obavljam i svoj posao.

Zavetnica

Foto: privatna arhiva

 

 

Kako izgleda jedan vaš dan?

– Budilnik odavno ne navijam, njih dvojica su tačni, u sedam sati se oglašavaju i odmah traže svoja prava. Tokom dana vrlo malo spavaju, a noću se bude samo da bi jeli. Najmanje tri puta nedeljno idem na pijacu, uživam u onim živopisnim redovima između tezgi i razgovoru sa prodavcima. Pokušavam da budem i fizički aktivna, pa kada uslovi dozvole, odem i na trening. Sa suprugom sam nedavno bila u bioskopu, a sa prijateljima najčešće popijem kafu u obližnjem lokalu u pauzi dok šetam dečake.

Pročitajte još...  "NIJE BILO REČI O KONKRETNIM REŠENJIMA" Usame Zukorlić: Nadamo se da ćemo biti deo nove vlade

Ko vam najviše pomaže?

– Najviše mi pomaže moja majka i to zaista radi sa uživanjem. Zajedno ih kupamo, presvlačimo, pravimo kašice, izvodimo ih u šetnju. Tokom mojih odsustva zbog političkih aktivnosti, ona pazi na njih. Strahinja je već progovorio i prva reč mu je baba. Bake su mnogima od nas bile kraljice detinjstva. Drago mi je što i njih dvojica imaju tu privilegiju da su im obe bake prisutne tokom odrastanja.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare