Vojska Srbije na Spasovdanskoj litijiNa Spasovdanskoj litiji, već tradicionalno, učestvuju pripadnici Garde Vojske Srbije i kadeti Vojne akademije, a u litiji su bili i članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

Na čelu litije bio je kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja Žičkog i Ohridskog koji je prenet iz manastira Lelić kod Valjeva u Vaznesenjsku crkvu u Beogradu.

Pripadnici Ministartsva odbrane i Vojske Srbije koračali su centralnim prestoničkim ulicama i uz najveće svetinje – ikonu presvete Bogorodice Trojeručice, ikonu Svetog vladike Nikolaja i Sveto Jevanđelje. 

Spasovdanska litija započela je okupljanjem u ulici Kralja Milana, a nastavljena je preko Trga Slavija i Bulevara Oslobođenja sve do hrama Svetog Save na Vračaru, na čijem platou je patrijarh Porfirije služio moleban i besedom se obratio okupljenom narodu pomolivši se za mir među ljudima.

Tokom litije, na uglu ulica Kralja Milana i Kralja Milutina, služen je pomen postradalim đacima u OŠ „Vladislav Ribnikar“, postradalima u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja. 

Prenos kivota sa moštima Svetog vladike Nikolaja Žičkog i Ohridskog iz Valjeva u Beograd ispratili su, tokom jučerašnjeg dana, pripadnici Vojske Srbije sa sveštenstvom i monaštvom Eparhije valjevske iz manastira Lelić kod Valjeva, sve do Vaznesenjske crkve u Beogradu.

Spasovdan kao gradska slava utvrđen je još 1403. godine, kada je despot Stefan Lazarević proglasio Beograd srpskom prestonicom i uzeo Spasovdan za gradsku slavu.

Pročitajte još...  Pogledajte s kim se druži Borko Stefanović!

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare