NATO ŠALJE TRUPE NA KOSOVO Pojačanje najavila i Nemačka, evo šta se krije iza svegaNajava Berlina o dodatnim vojnicima Kfora došla je nakon još većeg udaljavanja Prištine i Beograda, i to zbog odluke o ukidanju dinara na Kosovu i upada kosovske policije u tri opštine.

Igor Novaković, politikolog, kaže da je ova rešenost Nemačke usko povezana sa željom da se izbegnu novi sukobi.

– Postoji percepcija da najnoviji potezi Prištine, pre svega u srpskim enklavama – dodaju ulje na vatru, da citiram nemačkog ambasadora na Kosovu od pre par dana, i potencijalno mogu da uzrokuju novi sukob. Pojačavanje smo imali u kontinuitetu od majskih nemira na severu, tako da je to u neku ruku i logično – kaže Novaković.

„Bitno održati prestiž“

Komentarišući najavu nemačkog ministra odbrane, Stefan Radojković, istoričar, ocenio je za „Blic“ da je posebno bitno održati prestiž Kfora i NATO tokom ove godine u regionu.

Kaže da je to važno s obzirom na situaciju u Ukrajini i na Bliskom istoku, gde se pokazuje da sam NATO ili pak neke njegove članice ipak imaju ograničene resurse i sposobnost projektovanja svoje moći.

Pročitajte još...  ZEKA NAČISTO RASKRINKAO KURTIJA Ovo je dokaz da je IZMISLIO ATENTAT

– S obzirom na incident u Banjskoj, Kfor tj. pojedine članice NATO poput Turske, a sada i Nemačke šalju dodatne trupe, što bi trebalo da signalizira kako Srbiji tako i Prištini da je Kfor još uvek relevantan faktor u regionu. Isto tako, najava o slanju dodatnih trupa, koje se nisu pokazale naročito efikasnim u Prizrenskoj regiji nakon juna 1999. i tokom marta 2004. godine uzgred, trebala je da učini posetu ministra Pistorijusa važnom i sa određenom težinom – ocenjuje on.

Nemačka će poslati 150 vojnika, a već ih je na Kosovu 71, i tu tome nisu usamljeni. Pre njih je Velika Britanija najavila slanje još 200 vojnika, što znači da će formacija imati ukupno 600 Britanaca.

Pročitajte još...  KURTI POJAČAVA NAORUŽANJE LAŽNE DRŽAVE Prištini je cilj da formira vojsku, NATO joj pomaže u tome!

I Rumunija je poslala dodatne trupe posle incidenata u Banjskoj, kada je 24. septembra došlo do sukoba naoružane i uniformisane grupe sa Kosovskom policijom, u kojem je ubijen jedan službenik, a potom i trojica Srba. Nakon ove dopune, u rumunski kontigent vojnika u okviru Kfora broji ukupno 210 vojnika.

„Berlin se pozicionira u NATO i regionu“

Prethodno, nakon majskih sukoba, nakon nasilnog upada specijalnih jedinica Kosovske policije u zgrade tri opštine na severu, opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, kako bi sproveli nove albanske gradonačelnike i sukoba Srba koji su protestovali sa pripadnicima Kfora, na Kosovo je tada stiglo 500 pripadnika 65. mehanizovane pešadijske brigade Turske. Ovi vojnici boravili su na Severu, a napustili su Kosovo septembra meseca nakon, kako je saopšteno iz Kfora, uspešno sprovedene misije.

Ognjen Gogić, politikolog specijalizovan za oblasti rešavanja sukoba i izgradnje mira, kaže da odluka ima veze i sa pozicioniranjem Berlina kako u NATO, tako i u regionu.

Pročitajte još...  Bolesna deca i starci bez novca i lekova zbog Aljbina Kurtija

– Odluka Nemačke može da ima veze sa njenim namerama da osnaži svoj značaj u okviru NATO, jer je ona generalno povećala broj vojnika koje stavlja na raspolaganje misijama. S druge strane, to može da odražava njenu zainteresovanost da ima uticaj na Kosovu i ovom regionu. U svakom slučaju, odluku o povećanju vojnika na Kosovu donosi se na nivou NATO, a pojedinačne članice odlučuju da tome doprinesu u skladu sa svojim interesima i mogućnostima – ocenjuje Gogić.

Povećanje vojnika od strane pojedinačnih država nije njihova jednostrana odluka već se donosi u saglasnosti sa ostalim članicama NATO, podseća on.

NATO vodi mirovnu operaciju na Kosovu prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Kfor broji više 4.687 vojnika, što je skoro 1.000 više nego prošle godine.

Pročitajte još...  Viola fon Kramon čestitala Kosovu “dan nezavisnosti”

Najveći broj vojnika je iz Italije – 869, Sjedinjenih Američkih Država – 593, Mađarske – 433 i Turske – 369.

Šta je rekao Pistorijus?

Boris istorijus, ministar odbrane Savezne Republike Nemačke je u eksluzivnom intervjuu za „Blic“ rekao da je zabrinut što je situacija na Zapadnom Balkanu poslednjih meseci u više navrata bila obeležena tenzijama.

– Obavestili smo NATO da smo spremni da povećamo naš angažman kako bismo mogli fleksibilno da reagujemo na zaoštravanja situacije poput onog 24. septembra. Ostajem pri svojoj reči. Od aprila ove godine ćemo poslati dodatne snage veličine čete i neophodne snage za podršku na Kosovo. Time značajno povećavamo naš kontingent sa trenutno oko 70 vojnika na oko 250. Istovremeno, važno je naglasiti da vojska može da doprinese rešenju, ali ga sama ne može postići. Mora da uspemo u tome da stabilizujemo situaciju dugoročno kroz pristup integrisane bezbednosti. To takođe jasno ističem u svojim razgovorima tokom ovog putovanja – kazao je nemački ministar odbrane.

Pročitajte još...  KURTI, GDE ĆE TI DUŠA? NOVE POTRESNE SCENE NA KiM - Osobe sa invaliditetom i roditelji dece sa smetnjama u razvoju čekaju na isplatu

Vojnici (ni)su pristrasni

U ranijim izjavama, Vlade Radulović, vojni analitičar, ocenio je da se u prethodnom periodu pokazalo koji vojnici Kfora su naklonjeniji Srbima.

– Zbog dobrih odnosa Srbije i Mađarske, mađarski kontigent Kfora bio nam je značajan poslednjih godina. Takođe, italijanski vojnici su se dobro pokazali prema nama jer su, pre svega, čuvali naše manastire i objekte kulturne baštine – ocenjuje Radulović.

Ko je sve poslao dodatne trupe na Kosovo:

Turska – 500 vojnika

Velika Britanija – 200 vojnika

Rumunija – 130 vojnika

Blic

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Facebooku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare