Šta sve piše u izveštaju o dijalogu u Briselu

U izjavi koja je objavljena na sajtu Evropskog saveta, naglašeno je da je potrebno da se strane angažuju konstruktivno i u dobroj veri, što znači početak implementacije na osnovu predloga EU bez daljeg odlaganja i takođe uključuje obavezu obe strane da u potpunosti implementiraju sve prethodne sporazume o dijalogu.

Ono što odmah upada u oči jeste da je Priština posebno označena sa zvezdicom u izjavi visokog predstavnika. 

Od obe strane se traži da pristupe primeni sporazuma i prethodnih obaveza, pominjući i uspostavljanje Zajednice srpskih opština. 

“Rad na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom treba da počne bez daljeg odlaganja ili preduslova”, navodi se u saopštenju Evropskog saveta. 

Prištini je posebno zamerena nelegalna eksproprijacija srpske zemlje na severu, iseljenje zgrade u Severnoj Mitrovici, telekomunikacije (MTS) kao i upotreba Specijalne policije za svakodnevne policijske akcije.

“U tom kontekstu, potezi (tzv.) Kosova – uključujući eksproprijaciju zemljišta na severu Kosova, naloge za iseljenje, odluke u vezi sa telekomunikacijama i korišćenje specijalnih policijskih snaga za policijske dužnosti u zajednici – nisu u skladu sa vladavinom zakona i dovode do rizika od novih tenzija”, navodi se u saopštenju.

U izveštaju se takođe navodi da nisu ukinute mere EU protiv takozvanog Kosova i da one ostaju na snazi uključujući i odsustvo sastanaka na visokom nivou.

Pročitajte još...  Prištinski mediji: Četvoro Srba uhapšenih u Banjskoj pušteno na slobodu

Uprkos ponovljenim pozivima, EU i drugih međunarodnih partnera, kako se ukazuje, do sada preduzeti koraci i dalje su nedovoljni, a bezbednosna situacija na severu ostaje napeta.

Kako se navodi, zahtevi dati u izjavi u ime 27 članica EU od 3. juna ostaju u potpunosti na snazi.

“Reverzibilne mere koje je EU preduzela ostaju na snazi, uključujući suspenziju sastanaka na visokom nivou sa Kosovom. EU je spremna da ukine ove mere u slučaju napretka u ispunjavanju postojećih zahteva ili da proceni dalje mere prema obe strane, ako bude potrebno”, naglašava se.

EU podseća na važnost brzog održavanja prevremenih lokalnih izbora na severu Kosova kako bi se smanjile tenzije i ističu da je neophodno najbrže rešenje da se omogući raspisivanje izbora.

Pročitajte još...  TALAS KURTIJEVOG NASILJA ODJEKUJE I U SRPSKIM BOLNICAMA: Pogledajte šta su uradili nakon pretresa KBC u Severnoj Mitrovici (VIDEO/FOTO)

 

Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Molimo online portale, ako kopirate orginalni članak sa našeg portala, NAVEDITE (Backlink) NAS KAO IZVOR. Hvala!