75 JE MANJE OD 302,5 EVRA Izvršni direktor JP EPS oštro odgovorio Zoranu Drakuliću na kritike!

 

Njegov odgovor prenosimo u celini:

Predsednik “Poslovnog kluba Privrednik” Zoran Drakulić kritikovao je preporuku Vlade Srbije da se ograniči cena za isporuku električne energije privredi. Drakulić kritikuje da se ovom preporukom Vlade “ipak sprovodi poskupljenje”, a što će “…za EPS značiti najmanje milijardu evra prihoda koji će poslužiti da se pokriju gubici usled nedavnih havarija…”.

Rast cena električne energije na svim Evropskom berzama započet je još u maju mesecu.

Uzroci su višestruki, kompleksni su i globalne su priorde. Gospodin Drakulić bi morao da zna da je poslednja ostvarena berzanska cena u regionu za isporuku “baseload” dijagrama električne energije u prvoj polovini 2021. godini EUR 302,5/MWh.

Pročitajte još...  U decembru nas čeka šok, zna se koliko će biti padavina

Ovoj ceni treba još dodati trošak prekograničnih kapaciteta i modulacije dijagrama, da bi se dobila tržišna cena za potrošnju jednog industrijskog subjekta u Srbiji. Nasuprot tome, Vlada Srbije je u nastojanju da zašiti sve privredne subjekte u zemlji, EPS-u dala preporuku da se isporuka električne energije u prvoj polovini naredne godine vrši po ceni od EUR 75/MWh. Pošto je 75 znatno manje od 302,5, ostaje nejasan logički sled gospodina Drakulića u ovoj stvari.

Očekivalo bi se da će on pozdraviti preporuku Vlade da ovakvom, netržišnom cenom, na uštrb finansijskih interesa EPS, njemu i ostatku privrede Srbije omogući da posluju tržišno i profitabilno. Podsećamo da kompanije gospodina Drakulića, kao i bilo koja druga, nisu obavezne da prihvate snabdevanje od EPS po ponuđenoj ceni.

Pročitajte još...  "O BOŽE, DUŠA MILA, RASPLAKALA SAM SE" Molba Srpkinje turistima u Grčkoj odzvanja Fejsbukom, Srbi već priskočili u pomoć

Ukoliko je gospodin Drakulić nezadovoljan ovakvom cenom slobodan je da se obrati bilo kom od mnogobrojnih licenciranih trgovaca električnom energijom koji posluju u Srbiji i kod njih pronađe povoljnije uslove snabdevanja.

BONUS VIDEO:

Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Molimo online portale, ako kopirate orginalni članak sa našeg portala, NAVEDITE (Backlink) NAS KAO IZVOR. Hvala!