Alchajmerova bolest – Alo.rs

 

– U poodmakloj fazi demencije nega obolelima je potrebna 24 sata dnevno 365 dana u godini – kažu u Udruženju za Alchajmerovu bolest.

– Većina ovih pacijenata živi u svojim porodicama i oni brinu o njima sve dok mogu, ali kada to nije moguće, nastaju ogromni problemi, jer većina ne može da plati tuđu negu i pomoć.

Kako navode u ovoj organizaciji, u ustanovama za brigu o starima trenutno je smešteno svega desetak hiljada obolelih od demencije. Pola u privatnim, a pola u državnim domovima. – Državni kapaciteti za prihvatanje i smeštaj dementnih osoba su nedovoljni, tako da su porodice prinuđene da plaćaju privatne domove, a to sebi može da priušti mali broj njih – kažu u Udruženju. – Primera radi, u okviru socijalne zaštite u Gerontološkom centru Beograd u Domu za smeštaj odraslih i starijih na Bežanijskoj kosi, postoji specijalizovano odeljenje za prijem obolelih od demencije kapaciteta od svega 50 korisnika.

Pročitajte još...  MARIJA DEBELO OPELJEŠENA U ITALIJANSKOM HOTELU Upali joj u sobu, a se zaprepastila zbog odgovora menadžera

Foto: Shutterstock

 

Ono što takođe nedostaje to su dnevne usluge u zajednici za obolele od demencije i njihove srodnike ili neformalne negovatelje.

– Servis pomoć u kući godišnje koristi svega oko 15.000 starijih sugrađana i to samo radnim danima po dva ili tri sata, dva, tri ili pet dana nedeljno – navode u Udruženju. – Među tim korisnicima ima i obolelih od demencije, ali u početnim fazama, kada ova bolest poodmakne, teško da osoba može sama da funkcioniše u svom stanu ili kući, već mora da se preseli kod nekog od dece ili obrnuto, a to je onda diskvalifikuje da može da koristi pomoć u kući od strane gerontodomaćica, koju obezbeđuju lokalne samouprave.

Pročitajte još...  Kupusijada: Red kupusa, red mesa i nezaobilazna svinjska mast u Mrčajevcima spojili meštane i goste

U Udruženju za obolele od Alchajmerove bolesti navode da bi bilo neophodno da se omogući da pomoć u kući mogu da koriste i oni koji žive u domaćinstvu sa zdravim članovima porodice, koji brinu o njima, jer je i njima potreban predah:

– To praktično znači da su potrebni dnevni boravci za obolele. Potrebna su nam i savetovališta za neformalne negovatelje i potrebni su nam predahsmeštaji za obolele, na nedelju, dve ili na mesec dana, dok negovatelj ode na svoj zdravstveni oporavak, ode na godišnji odmor, ili na službeni put. U Nemačkoj postoje i noćni centri za obolele, ali mi smo još mnogo daleko od toga. 

Pročitajte još...  Ova dva mesta je već stukao grad, samo se zacrnelo i grunulo

Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Molimo online portale, ako kopirate orginalni članak sa našeg portala, NAVEDITE (Backlink) NAS KAO IZVOR. Hvala!