Školska godina mora da počne himnom SrbijeSkupština Srbije usvojila je večeras set zakona iz oblasti obrazovanja, među kojima su izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koje definišu da školska godina počinje 1. septembra himnom Srbiije.

U slučaju da obrazovna ustanova ne izvede himnu moraće predviđene su novčane kazne od 100.000 do million dinara.

Takođe, i direktor škole odnosno odgovorno lice može biti novčano kažnjeno u iznosu od 25.000 dinara do 100.000 dinara. U zakonu se navodi da se učenik ocenjuje najmanje četiri puta u polugodištu u osnovnom, i tri puta u srednjem obrazovanju.

Skupština je usvojila Zakona o inovacionoj delatnosti, kojim je, između ostalog, predviđeno uspostavljenje mreže naučno-tehnoških parkova. Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da su zakonom definisani subjekti nacionalnog investicionog sistema.

Pročitajte još...  KAD MEŠTANI SRPSKE CRNJE ZASUKU RUKAVE, SAMO BLAGODAT MOŽE DA SE OČEKUJE! Od smetlišta napravili pravu oazu - cela Srbija oduševljena! (FOTO)

Foto: Shutterstock

 

– To su inovativni objekti, startap centri, nosioci inovacione delatnosti i spinofovi, zatim subjekti inovacione infrastrukture, neučno-tehnoški parkovi i organizacije za podršku startapovima – rekao je Ružić u raspravi.

Govoreći o izmenama Zakona o srednjem obrazovanju, Ružić je naveo da se on usaglašava sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanjai vaspitanja. Kako je objasnio, usaglašavanje se odnosi na odredbe koje se tiču uvođenja drzavne mature.

– Komisija za praćenje aktivnosti uvođenja državne mature u obrazovni sistem je donela odluku o pomeranju roka za primenu državne mature na 2022/2023.godinu za trogodišnje srednje škole, odnosno 2023/2024.godinu za opštu umetničku i stručnu maturu – rekao je Ružić.

Pročitajte još...  ALBANKA NA MATURU DOŠLA SA SIMBOLOM ZLA! Haos na proslavi na Kosovu - svi REVOLTIRANI! (VIDEO)

Kada je reč o izmenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, izmene se, kaže, vrše u cilju usaglašavanja sa odredbama zakona kojim se uređuju osnove sistema obrazovanja i vaspitanja radi unapređivanja pojedinih rešenja. Dopune zakona se, dodaje Ružić, odnose na mogućnost ostvarivanja programa na stranom jeziku, odnosno dvojezično na stranom jeziku i na srpskom jeziku ili na stranom jeziku i jeziku nacionalne manjine.

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare