JAK CIKLON DONOSI PADAVINE Meteorolozi složni: Očekuje se sneg u celoj Srbiji



Očekuju se i obilnije padavine, naročito na jugozapadu Srbije. Krajem dana i tokom večeri kiša će preći u susnežicu i vlažan sneg ponegde i u nižim predelima na severu i zapadu Srbije.

Duvaće slab do umeren severozapadni vetar, na jugu i jugoistoku pre podne jugoistočni. Mininmalna jutarnja temperarura od 2 do 8, maksimalna dnevna od 4 stepeni na severozapadu do 10 na jugoistoku Srbije, a u toku večeri od 0 do 4 stepeni, na planinama ispod nule.

U Beogradu oblačno i hladno sa kišom, a tokom večeri i noći biće uslova za susnežicu i sneg, naročito u višim delovima grada. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar. Minimalna jutarnja temperatura 3, maksimalna dnevna 5, u toku večeri oko 1 stepen.

U Srbiji sutra oblačno i veoma hladno sa kišom, susnežicom i snegom. U brdsko-planinskim predelima očekuje se povećanje postojećeg snežnog pokrivača, a u mnogim nižim predelima formiranje majeg pokrivača. Duvaće jak severozapadni vetar. Sredinom dana u severnim predelima Vojvodine, a do večeri i u mnogim predelima Srbije prestanak padavina.

Pročitajte još...  DAN KADA SU SRBI IGRALI NA OSTACIMA SRUŠENOG F117-a AVIONA

Prognoza Đorđa Đurića

U sredu suvo i hladno, ujutro uz mraz, a samo još tokom jutra na jugoistoku i istoku sa slabim snegom. U sredu i četvrtak snažan ciklon sa Atlantskog okeana obrušiće se na zapadnu Evropu i doneti tim predelima orkansku oluju. Već u sredu tokom dana, a naročito tokom četvrtka vazdušni pritisak pod uticajem ovog ciklona biće u osetnijem padu, a jugoistočni vetar u pojačanju, pri čemu će košava biti olujnog intenziteta. Očekuje se advekcija nešto toplije vazdušne mase sa Mediterana, a temperatura će biti do 10°C. U četvrtak u većem delu Srbije biće suvo, a kiša se očekuje uglavnom na severu, severozapadu i jugozapadu Srbije.

U petak prolazno naoblačenje sa kišom. Tokom narednog vikenda Srbija će biti pod uticajem ciklona sa centralnog Mediterana, pa se očekuje vetrovito vreme, uz padavine.

Pročitajte još...  U Kragujevcu za jedan dan rođeno 10 beba

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za prvu dekadu decembra od 5 do 8°C, vidimo da će one i u narednom periodu imati česte oscilacije, a vreme će biti veoma promenljivo sa čestim padavinama. Iako nas u narednom periodu uz kišu, povremeno očekuje i sneg, prave zime u nižim predelima nema na vidiku, pa tako ni ledenih dana tokom kojih je tokom celog dana temperatura ispod 0°C.

Prognoza Marka Čubrila

Početkom sledeće nedelje hladnije uz povremene padavine, a sa daljim zahlađenjem snega bi moglo biti i u nizijama, posebno u noći ka utorku kada će se sa juga pod uticajem ciklona nad Jonskim morem prebacivati nov oblačni sistem. Ukoliko snega i bude u nizijama, teško da će se bilo gde zadržavati obzirom na marginalne temperature za njegovu pojavu i toplu, vlažnu, podlogu.

Pročitajte još...  "UPRAVO SAM JE SAMLEO I PRETVORIO U FAŠIRANO MESO" Zlotvor zgrozio javnost zbog komentara o maloj Danki - HITNO GA TREBA UHAPSITI

Sredinom sledeće nedelje jutro dosta hladno uz umeren, na planinama ponegde i jak mraz. Tokom dana suvo, ali hladno. Oko 09. decembra na kratko malo toplije, ali uz novo pogoršanje sa padavinama, dok bi krajem sledeće nedelje uz dalje zahlađenje snega moglo biti i u nizijama uz mogućnost lokalnog formiranja snežnog pokrivača. Oko 15. decembra je moguće manje otopljenje, a zatim ima signala za novo, jače, zahlađenje.

Generalno, vrlo hladan vazduh je zahvatio Skandinaviju i zapad Rusije i sada je samo pitanje hoće li se otvoriti sinoptička opcija da taj hladan vazduh u većoj meri krene ka nama. Za sada do polovine meseca će to biti kratkotrajni, prolazni, prodori, a hoće li se posle 15. decembra sinoptika postaviti tako da se ka nama pokrene veća količina hladnog vazduha još ostaje da se vidi. Za sada je svakako ovaj decembar bi mogao biti bitno drugačiji od nekoliko proteklih i konačno bi ličio na prosečne.

Pročitajte još...  INOVERS - NOVA DIGITALNA USLUGA PRIVREDNE KOMORE Olakšaće život svima koji žele da unaprede poslovanje svojih kompanija, nagrađena Brnabić

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare