Vremenska prognoza za sledeću nedeljuDanas i u toku noći ka nedelji nad južnim delovima regiona, najviše nad Dinarskim planinama blizu Jadrana zbog orografskog efekta česta kiša i pljuskovi, dok će nad ostalim predelima uglavnom biti suvo i veoma toplo uz ređu pojavu slabe kiše, posebno na severu i zapadu regiona, piše meteorolog Marko Čubrilo u novoj vremenskoj prognozi za Srbiju.

Duvaće pojačan do jak, posle podne i u toku noći ka nedelji na planinama na udare i olujan južni vetar. U košavskom područja jaka i vrlo jaka košava, a duž Jadrana jugo.

U nedelju će padavina i dalje biti nad jugom regiona ali će polako slabiti, dok nad ostalim predelima može biti lokalne pojave kiše ili pljuskova. Od posle podneva južni vetar u slabljenju. Oba dana ostaje izuzetmo toplo uz maksimume od +9 do +19 stepeni Celzijsua, lokalno možda i oko +22 stepena Celzijusa. Zbog jakog južnog vetra noć ka nedelji izuzetno topla čak i na visokim planinama.

U ponedeljak će se centar ciklona u slabljenju polako izmeštati istočnije od nas te će ka nama početi priticanje neznatno hladnijeg vazduha uz okretanje vetra na umeren, severozapadni, ponegde će biti kiše ili pljuska ali se konkrentije padavine ne očekuju.

U ponedeljak maksimum od oko +7 na severozapadu Hrvastke do oko +17 na jugoistoku Srbije. U utorak i sredu svežije ali i dalje malo toplije od proseka i uglavnom suvo, samo ponegde ređa pojava slabe kiše i snega preko 800mnv. Duvaće uglavnom slab, severozapadni vetar. Dnevni maksimum od +4 do +10 stepeni Celzijusa.

Pročitajte još...  NOVI PRAVILNIK U ŠKOLE Roditelji će ocenjivati nastavnike?!

Zatim oko četvrtka jutra maglovita i prohladna ponegde uz slab mraz, ali tokom dana pretežno sunčano i ponovo malo toplije, posebno oko 16.02. kada bi se maksimumi kretali do +6 do +15 stepeni Celzijusa.

Oko 18.02. ima signala za moguće zahlađenje uz sekundarnu ciklogenezu nad Jadranom i podizanje anticiklona preko zapadne i središnje Evrope ka Skandinaviji. Ovo je nov trend i videćemo u kom smeru će se sinoptika narednih dana kretati.

Neki modeli poput JMA i CMA modela imaju signal za jače zahlađenje uz padavine, dok ansamble niz GFS-a i ECMWF-a takođe od oko 19.02. pa do oko 26.02. ima mogućnost zahlađenja. Sve ostalo je trenutno vrlo upitno, tako da o snazi tog mogućeg zahlađenja ne vredi ni pisati barem još 4-5 dana.

Pročitajte još...  Ozdravio brže nego ikada - Lajk.rs

U koliko se taj signal održi i krene ka nekoj konkretnijoj hladnoći onda ima smisla govoriti o nekom izraženijem zahlađenju. Narednih dana svakako pravo prolećno vreme, dok će od nedelje uz neznatno zahlađenje delovati kao rana jesen, zaključuje Čubrilo.

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Facebooku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare