Meteorolog otkrio šta nas očekuje u narednom perioduSnažan ciklon pogodio je Bugarsku i Rumuniju. Olujni vetrovi i obilnije snežne padavine ponegde su doneli veće probleme. Pričinjena je materijalna šteta, u nekim opštinama je proglašeno vanredno stanje, ima i žrtava. Kiša, sneg i vetrovi orkanske jačine pogodili su Rumuniju i Bugarsku. Snažne vremenske nepogode pričinile su veliku materijalnu štetu u ove dve zemlje, a dve osobe izgubile su život.

Meteorolog Nedeljko Todorović navodi da su vremenske nepogode iz Rumunije i Bugarske prešla je i preko naše zemlje, ali u dosta slabijem intenzitetu.

– Vetar koji je duvao na području Srbije, zatim sneg koji je pao u planinskim predelima, čak i na visinama iznad 700-800 metara, na Kopaoniku je palo negde oko 15 cm, to je taj događaj koji se pola dana ili dan kasnije premestio na područje Rumunije, tako da je jači intezitet nas zaobišao – kaže Todorović.

Mraz u nižim predelima

Neizvesno je kada se može očekivati sneg u nižim predelima.

– Deset centimetara ili 15 cm koje je palo na Kopaoniku je malo za skijanje. Ali mislim da tek početkom decembra može da se počne sa skijaškom sezonom. Kada su u pitanju niži predeli, veoma je neizvesno kada se može očekivati sneg. Evo, danas bi bilo toplije, odnosno ne bi bilo hladno naredna dva, tri dana. Čak bi temperatura bila pet stepeni iznad prosečnih vrednosti, koja je oko devet stepeni, plus minus jedan stepen na većinu mesta Srbije – kaže Todorović.

Ističe da je moguć mraz i u nižim predelima,

Pročitajte još...  Ponovo rade platne kartice - Lajk.rs

– Znači, danas toplije, pa onda od utorka opet ide hladnije i kiša. Na planinama sneg, to je noć između utorka i srede, ali ne bi trebalo da bude snega u nižim predelima. Iako ne bi trebalo da bude snega u nižim predelima, trebalo bi da bude mraza, verovatno u četvrtak i petak i to u predelu Vojvodine – kaže Todorović.

Poslednji dan novembra donosi sneg u Beogradu

Do kraja nedelje imaćemo ritam od 2-3 hladnija dana, a zatim i 2-3 dana otopljenja – naoblačenje, kiša, pa onda sneg, kaže Todorović.

– Prva prilika za sneg je između subote i nedelje, pa je moguće i da u nedelju bude snega i u nižim predelima. Ne verujem da će se stvoriti snežni pokrivač. Pretpostavljam da je mala verovatnoća za ovu subotu, to je 25. na 26. novembar. Mislim da je veća verovatnoća početkom decembra da bude taj snežni pokrivač – kaže Todorović.

Ističe da će biti dosta hladnije u narednom periodu, pa ne isključuje mogućnost i da se 30. novembra Beograd zabeli. Kada je u pitanju sneg za Novu godinu, Todorović kaže da još uvek nema odgovor na to.

Pročitajte još...  "OTKUPLJIVAČI MALINA DA SE DRŽE DOGOVORA" Ministarstvo poljoprivrede uputilo apel

– Nemoguće je da ti odgovor za toliko dana unapred. Pouzdanost je slaba na toj vremenskoj distanci. Prva polovina novembra jeste bila toplija, ali zato sada ova druga će biti hladnija. Čak će biti oko proseka ili malo ispod proseka. Ovaj tip vremena, stalna zahlađenja s kišom i snegom, produžiće se i u decembar. Tako da verovatno i decembar neće odskakati naviše. Ajde da kažemo da će biti oko proseka. Tako da ćemo verovatno i u decembru da vidimo sneg. Sad, ne znam tačno koji datom, spomenuo sam prve dane decembra, ali to ne znači mnogo – kaže Todorović.

Narednih dana na planinama će biti snega, u nižim predelima ne možemo reći, zaključuje za „Prva TV“.

Pročitajte još...  PORODICA MOLI DOBRE LJUDE DA IM POMOGNU! Vladanu iz Loznice se izgubio svaki trag!

BONUS VIDEO 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare