UPOZORENJE ZA RODITELJE! Dnevni boravak Eureka na Novom Beogradu radi na divlje – decu izbacili na kišu, inspekcija nije mogla da uđe

 

Kako “Alo!” saznaje, inspektorima su rekli da oni ,,ne vrše usluge dnevnog boravka dece, već da su dečiji klub”, iako na njihovom zvaničnom sajtu eksplicitno piše da u dečijem klubu Eureka, tokom školske godine, radi boravak za decu uzrasta od sedam do dvanaest godina. Navedeno je radno vreme, kao i raspored aktivnosti koji uključuje prijem dece, fizičke vežbe, užinu, učenje, ručak…

Kako nam je objasnila pomoćnica sekretara za obrazovanje i dečju zašititu Vesna Nedeljković, zadužena za sektor inspekcijskih poslova Grada Beograda, nadzor nije bilo moguće izvršiti jer Eureka nije u nadležnosti prosvetne inspekcije.

– Mi smo bili u obavezi da po službenoj dužnosti reagujemo jer smo imali saznanje da se u ustanovi desila jedna vrsta nasilja, zbog čega smo i otišli na teren kako bismo utvrdili činjenice, kaže Nedeljković.

Lažu roditelje da bi namlatili pare!

Kada smo upitali inspektorku ko je u tom slučaju nadležan za Eureku, odgovorila nam je da nisu ni u čijoj nadležnosti.

-Žao mi je što ovo moram da vam kažem, ali mnogo takozvanih boravaka, škola pevanja, glume se tako zove, ali roditelji ne znaju kako je to pravno regulisano, a pojedinci koriste kako bi se reklamirali, kaže pomoćnica sekretara za obrazovanje i dečju zašititu Vesna Nedeljković, pomoćnik sekretara za obrazovanje i zadužena za prosvetnu inspekciju.

Bez faktura i priznanica, mesečno 19.000 dinara

Majka devojčice koja je juče izbačena Dragana Jakšić rekla nam je da za usluge Eureke nikada nisu dobili ni fakturu ni priznanicu, a da su mesečno plaćali 19.000 dinara. Ugovor koji su potpisali naslovljen je kao ,,ugovor o korišćenju obrazovnih usluga”, u kome se dečiji klub Eureka obavezuje da obezbedi sve higijenske, zdravstvene i bezbednosne uslove za nesemtani boravak deteta.

Interesantno je da u ugovoru ne postoji stavka koja se tiče plaćanja, već su roditelji usmenim putem obavešteni o ceni koju su mesečno plaćali.

 

Pretragom Agencije za privredne registre naši novinari došli su do podataka da je Eureka registrovana kao društvo za projektovanje i izradu raučunarskog softvera, pod imenom Edusoft doo Beograd Novi Beograd.

Kakve ovo tačno veze ima sa aktivnostima taksativno navedenim na njihovom zvaničnom sajtu, odnosno sa dnevnim boravkom dece i obrazovnim programima za osnovnu školu i kako su ovakve perfidne manipulacije uopšte moguće, ostaje pitanje za nadležne organe.

Ceo slučaj ozbiljno je upozorenje za sve roditelje čija deca idu u pomenuti boravak, s obzirom da decu svakodnevno šalju u ustanovu koja nema nikakvu dozvolu za pedagoške aktivnosti, kao i za sve roditelje da uvek pre nego li izaberu kome će poveriti decu dobro provere o kakvoj se ustanovi radi.

GAK: Roditelji obmanuti reklamom

YT/24 VESTI

 

Povodom ovog slučaja kontaktirali smo sekretara za obrazovanje i dečiju zaštitu Slavka Gaka koji je potvrdio da pomenuti objekat uopšte nije akreditovan kao dnevni boravak za decu.

– Nakon prijave roditelja o incidentu u privatnom produženom boravku kada je, kako su naveli,  dvoje dece izbaceno iz boravka i ostavljeno bez nadzora, hitno sam naložio kontrolu prosvetne inspekcije i utvrđivanje činjenica o tome šta se tačno dogodilo. Ako je neko to zaista sebi dozvolio,  to je skandal. Međutim, kako su me obavestili prosvetni inspektori, pomenuti objekat uopšte nije akreditovani produženi boravak za decu, što znači da su roditelji obmanuti reklamom.

Pročitajte još...  Pesma o Mateju Perišu, otac kaže da se istraga nastavlja

On je precizirao da Gradska prosvetna inspekcija kontroliše prostore pri školama sa akreditacijama Ministartsva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za obavljanje usluge produženog boravka za školsku decu.

-Sektor koji se bavi decom mora biti pod strogom kontrolom inspekcija što ipak sprečava mnoge zloupotrebe položaja na tržištu i samo po sebi je umnogome prevencija neželjenih događaja. Zbog toga je jako važno da se roditelji detaljno informišu o objektu u kome ostavljaju decu. Nažalost, kako smo utvrdili na terenu, pomenuti prostor zakonski nije produženi boravak koji bi inspekcija mogla da kontroliše te smo, zakonski, samo mogli da prikupljamo informacije o događaju. Obišli smo i tri okolne osnovne škole kako bismo utvrdili da li je pomenutom dečjem klubu Eureka omogućeno reklamiranje ili bilo kakva saradnja što bi bilo nedozvoljeno i, prema izjavama tri direktora, takve saradnje nema. Dakle, prikupili smo informacije na terenu o ovom slučaju, nismo bili u kontroli jer zakonski to nije produženi boravak te ga moraju kontrolisati druge institucije, ne prosvetna inspekcija.

Incident

Podsećamo, juče se u boravku za decu Eureka na Novom Beogradu dogodio užasan incident kada je učiteljica izbacila dvoje dece na kišu bez jakni, bukvalno ih izgurujući van prostorija boravka, pri čemu je jedno dete palo na mokar asfalt.

Kako je majka izbačene devojčice Dragana Jakšić objasnila za Alo, sve je počelo pozivom koji je dobila od učiteljice koja joj je rekla da se njena ćerka i još jedno dete nalaze ispred boravka i da ih je izbacila jer nije mogla da ih smiri.

– Kazala mi je da oni imaju pravila i granice i da ona ne može da se bavi smirivanjem dece, da su moja ćerka i još jedno dete napolju, dodavši da malo sipi kiša, ali je toplo. Nakon toga sam joj rekla da momentalno uvede decu unutra, a kada sam ponovo pozvala, rekla mi je da su deca ušla u zgradu – objasnila je Dragana.

Brzo nakon telefonskog razgorora, Dragana i njen suprug su došli do prostorija dnevnog boravka Eureka.

– Kada smo stigli, videli smo da je učiteljica izdvojila decu i ostavila ih da sede u kancelariji. Ja sam rekla da želim da prvo deca ispričaju šta se desilo i oni su rekli da su razgovarali dok su radili domaći, nakon čega im je učitaljica rekla “sad ćete da idete napolje, pa tamo pričajte”. Ono što je najstrašnije jeste da je ona bukvalno fizički izbacila decu gurajući ih, pri čemu je moja ćerka pala na mokar asfalt i sva se iskvasila. Decu je izbacila bez jakni i zaključala vrata kako ne bi mogla da uđu, a kada je videla da napolju pada kiša, izbacila im je jakne. Kad smo došli, zatekli smo decu uplakanu i mokru, a učiteljica je toliko urlala na nas da su deca počela da plaču. Nakon cele situacije jedno od dece iz grupe mi je prišlo i reklo da se učiteljica stalno tako ponaša prema njima – ispričala je potresena majka.

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x