NAJNOVIJE
margin-top: 36px;

ZEMLJOTRES POGODIO BOR Srbija na udaru novih potresa

U pitanju je slabiji potres koji se desio u okolini Bora, a bio je jačine 1,7 stepeni Rihterove skale.

Ovo je deveti zemljotres u našoj zemlji u poslednjih osam dana.

Zemljotresi širom Srbije

Podsećanja radi, u četvrtak su registrovana dva zemljotresa. Naime, ranije u toku četvrtak zabeležen je potres u okolini Kragujevca, što je bio treći zemljotres u poslednja tri dana. Nekoliko sati posle toga, seizmolozi su zabeležili zemljotres jačine 2,3 stepena Rihterove skale na području Blaževo.

Takođe, u subotu je registrovan potres u Mladenovcu, a zatim u utorak uveče je došlo do podrhtavanja tla i u okolini Kragujevca.

Samo nekoliko sati zatim, u sredu ujutru zabeležen je još jedan potres, takođe u području tog grada.

Međutim, tlo se nije smirilo, te je u sredu oko devet sati ujutru zabeležen potres u Topoli.

Srećom, nije bilo povređenih u seriji zemljotresa, odnosno nije prijavljena nikakva materijalna šteta.

Biće još zemljotresa

Seizmolozi su ranije najavili da je moguća pojava još potresa.

Pročitajte još...  Njeno rado mesto je SKELA: Dragana iz Ivanjice ruši sve PREDRASUDE, jedina je FASADERKA u Srbiji, a na poslu provede i po 10 sati

Dr Ana Mladenović sa Rudarsko-geološkog fakulteta objasnila je za TV Prva zašto dolazi do potresa u našoj zemlji i koje područje je najugroženije.

“Najveći broj zemljotresa se dešava zbog pojave kada se Jadranska ploča sudara sa Dinaridima i to izaziva veliku količinu tektonske energije. Zbog toga su zemljotresi u Albaniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj najjači. Ta energija se pomera ka unutrašnjosti kontinenta, te smo imali zemljotrese u Petrinji, Banjaluci”, objasnila je dr Mladenović.

“Najkritičnija tačka je Kopaonik jer je pre 40 godina tamo najjači zemljotres bio zabeležen – 5,9 stepeni. Područje Šumadije je takođe seizmološki aktivno… Očekujemo smirivanje tla, odnosno slabiji zemljotresi… Videćemo šta će dalje biti”, dodala je ona.

 

Uskoro Opširnije na Alo.rs>

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x
()
x