UZBUDLJIVA SERIJA OTVARA STARE RANE – CRNA SVADBA Burne reakcije vlaške zajednice u Srbiji posle prvih epizoda i asocijacija na vlašku magiju

I baš ništa nije ovih dana podiglo toliku prašinu u Srbiji kao ovaj originalni projekat iza kojeg stoje produkcijska kuća “Fajerflaj” i Telekom Srbije.

Ostvarenje nastalo po scenariju Strahinje Madžarevića i u režiji Nemanje Ćipranića najavljeno je kao psihološki triler s primesama horora. Posebnu pažnju gledalaca privukao je povod – masakr u Jabukovcu, za koji mnogi smatraju da ga je izazvala vlaška magija. Naime, pre nešto više od 14 godina Nikola Radosavljević usmrtio je devetoro meštana tog sela.

Tako počinje i TV serija, u malom mestu u Istočnoj Srbiji, gde Mitar (Slavko Štimac), inače miran i blag čovek, iznenada i na brutalan način hicima iz automatske puške i pištolja poubija 12 komšija. Po okončanju krvavog pira, Mitar puca i sebi u glavu, ali čudnim spletom okolnosti ipak ostaje živ.

Pre nego što je povukao oroz pištolja uperenog u svoju glavu, Mitar izgovara misterioznu reč katabaza. I baš na ovaj početak serije reagovali su pojedini članovi vlaške zajednice u Srbiji koji smatraju da serija širi stereotipe koji vređaju vlašku kulturu i običaje.

Kako je objasnio Nenad Ćipranić, reditelj serije, želja je da se ovim ostvarenjem publici pruži putovanje koje do sada nije videla.

– Naša ideja je bila da ovu konvenciju žanra koja je univerzalno razumljiva svima na svetu smestimo u jednu lokalnu priču, lokalni milje s običajima i svime što prati to – rekao je reditelj.

Alo

 

On je za RTS rekao i da inicijalna inspiracija jeste bio zločin u Jabukovcu.

– Moram naglasiti da se mi nismo bavili rekonstrukcijom tog događaja iz pijeteta prema žrtvama i porodicama. Ovo nije dokumentaristička serija da bismo događaj rekonstruisali verno – rekao je Ćipranić.

Novica Janošević, predsednik Nacionalnog saveta Vlaha, tela koje predstavlja i zastupa vlašku nacionalnu manjinu, za Alo! kaže da trenutno seriju posmatraju kroz prizmu umetničke slobode, kao izraz umetnika, kao i da zasad neće reagovati.

– Mi seriju nismo odgledali do kraja, ne možemo da sudimo na osnovu jednog događaja koji je prikazan. Ovo nije dokumentarni film, u tom slučaju bismo reagovali – objasnio je za Alo! Novica Janošević.

Ali, lično gledajući, Janošević kaže da mu se ne sviđa da se Vlasi posmatraju samo kroz prizmu magije, jer je, ističe, to daleko od istine. Crne svadbe, tvrdi, kao obredi se već dugo ne održavaju.

– Ovakve stvari stvaraju neprijatnost kod nas, jer nas vezuju za pojave koje se u društvu smatraju negativnim, a to je magija. Vlasi imaju bogatu kulturu, običaje i tradiciju. Vlaški jezik očuvan je samo u usmenom obliku, i to stotinama godina, a naši običaji prenose se s kolena koleno. U kulturi Vlaha postoje običajni obredi, a ne magijski – pojasnio je za Alo! Janošević, i dodao da bi bilo dobro da se istakne specifična vlaška kultura, kao i da Vlasi doprinose razvoju Srbije.

Gledaoci s nestrpljenjem očekuju sledeće dve uzbudljive epizode serije narednog vikenda. Susret s mističnim i onostranim čini “Crnu svadbu” serijom koja se razlikuje od ostalih, ona je prvi domaći psihološki triler još od kultnog filma “Leptirica”.

Pročitajte još...  UKIDA SE LISTA ČEKANJA U NOVOM SADU Oko 600 porodica dobija mogućnost da decu iz privatnih vrtića prebaci u državne

Šta je to crna svadba?

Etnolog Aleksandar Repedžić proučava vlaške običaje, a 2004. godine prisustvovao je obredu raskidanja crne svadbe. Na svom blogu do detalja je opisao taj događaj. Prethodni put takav obred je sproveden još 1991. godine.

Suština je da se nevenčanom momku ili devojci pronađe “partner” koji se obaveže da neće imati nikakve emotivne veze, niti seksualne odnose dok se ne obeleži godišnjica smrti, kada se i raskida crna svadba. Kroz niz obreda, crna svadba se raskida nakon odigranog kola u kući pokojnika, a partner na ovom svetu tokom godinu dana nema nikakve obaveze prema porodici koja ga je angažovala. Ništa se ne dešava, osim tog poslednjeg dana, zapisao je Repedžić na svom blogu.

Alo

 

Krvavi pir Nikole Radosavljevića

Nikola Radosavljević, masovni ubica iz Jabukovca, danas ima 53 godine. Njemu je presudom određena obavezna mera lečenja, jer je veštačenjem utvrđeno da boluje od akutne paranoidne psihoze. Ni danas nije svestan onoga što je uradio pre više od 14 godina.

Kobnog 27. jula 2007. godine Radosavljević je najpre pretukao suprugu, pa pokušao da se ubije skokom u bunar. Komšiju koji ga je spasao oterao je kući, a potom uzeo lovačku pušku i započeo krvavi pir.

U Ulici Albanske spomenice prvo je ubio komšije Branislava (57) i Draginju (55) Borongić, potom Veljka Đorđevića (58), njegovog sina Dragana (22) i taštu Marinu Kutkurenović (75). Sledeća žrtva bio je Srđan Bađikić (15), čiji se otac Siniša (36) bacio na sina u bezuspešnom pokušaju da ga zaštiti. Radosavljević je i u njega pucao i teško ga ranio. Nakon toga je ubio Branislava Badejevića (31), Jelicu Banković (37) i na kraju svoju taštu Aniku Čogić (62).

Prema nekim verzijama događaja, Nikola Radosavljević je, navodno, verovao da mu je tašta “bacila vlašku magiju”.

KLJUČNE REČI

FAKATURI – vlaški naziv za magiju.

CRNA SVADBA – obred koji se održavao kod Vlaha u istočnoj Srbiji. Kada mladić dorastao za ženidbu izgubi život, venčavaju ga sa živom devojkom pre nego što ga sahrane. Mlada godinu dana posle toga ne sme da se udaje.

KATABAZA – pad, sunovrat, bukvalno znači “ići dole”. U slobodnom prevodu, značenje je “silazak u podzemlje”. Ovaj izraz prisutan je u mnogim religijama, uključujući i hrišćanstvo.

RAJSKA SVEĆA – posebno izrađena sveća za svakog pokojnika koji nije umro sa svećom u ruci. Vlasi za takve pokojnike veruju da se muče i zlopate između dva sveta. Rajska sveća služi da se duši da svetlost koja će joj obasjati put ka raju. Zbog toga su ubijenima u Jabukovcu odmah stavljene zapaljene sveće u već ukočene ruke.

BONUS VIDEO

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x