Ovo je najhumaniji kafić u Srbiji: U njemu rade ljudi kojima niko drugi nije dao šansu (VIDEO)Daunov sindrom jedan je od najčešćih hromozomskih poremećaja kod ljudi. Može se javiti u svakoj porodici, rasi ili socijalnoj grupaciji, a osobe koje imaju Daunov sindrom na 21. paru hromozoma umesto dva, imaju tri hromozoma.

U srcu beogradske Čubure ekipa Najžena.rs je pronašla jedno čarobno mesto. Na mestu nekadašnje ruševine napravljen je neobičan kafić „Zvuci srca“, za koji su radno osposobljeni „posebni“ ljudi. Njihova posebnost se ne odgleda u njihovim „posebnim“ potrebama, nego po iskrenim rečima, otvorenom srcu, toplini, najiskrenijem osmehu, ali i željom za društveno korisnim radom i doprinosom.

Naj Žena/Aleksandar Nalbantijan

 

Humanitarna organizacija Dečje srce je osmislila projekat „Zvuci srca“ i otvorila prvi ovakav kafić na našim prostorima. U kafiću rade osobe sa blagim smetnjama u mentalnom razvoju. Mesto je u suštini radni centar u kome radi čak 15 osoba u dve smene. Ceo radni centar je podeljen na tri dela.

U jednom delu je radionica „Srcotvorine“, kako oni kažu to je mesto gde srce stvara, a ruka samo prati taj ritam i tu nastaju kreativni crteži, fenomenalne izjave, kao na primer „Želim da sam šef samo jedan dan„, koje se štampaju na šoljama, cegerima i majicama, koje isto tako sami izrađuju.

Drugi deo prostora je odvojen za malu, ali slatku prodavnicu gde se svi njihovi proizvodi prodaju.

I u trećem delu je pomenuti kafić „Zvuci srca“.

– U radnom centru je ukupno 15 zaposlenih, s tim što je njih osmoro zaposleno preko programa porške Nacionalne službe za zapošljavanje, a ostali koji dolaze su na jednoj vrsti radno-okupacione terapije. Oni ovde dolaze da provedu organizovano vreme u kojem mogu da pokažu sve svoje mogućnosti – rekla je defektolog Sašenka Mirković za Naj ženu.

Naj Žena/Aleksandar Nalbantijan

 

U Srbiji nema precizne evidencije o broju osoba koje imaju Daunov sindrom, ali se procenjuje da ih je oko 3.500 (odrasli i deca). 

U ovom kafiću možete videti osobe sa Daunovim sindromom u ulozi i konobara i šankera i u radionici na različitim pozicijama. 

Pročitajte još...  JELEK I OPANCI POSTALI SIMBOL OVE MATURE! Maturanti iz Ljiga se prošetali obučeni u narodnu nošnju (FOTO)

Naj Žena/Aleksandar Nalbantijan

 

 

 

 

Izvor: Alo.rs

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare