SOKO SLAVI ROĐENDAN! Prva godišnjica puštanja u saobraćaj brze pruge Beograd – Novi Sad: Prevezeno skoro 3.000.000 putnika, ostvareno 19.604 polaska u oba smeraPrvoj godišnjici brze pruge prisustvovali su i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i predstavnici kompanije „China Railway International co“.

Proslava je započela na železničkoj stanici Beograd Centar u Prokopu.  Specijalno iznenađenje za putnike bio je i nenajavljeni koncert opere beogradskog Narodnog pozorišta, koji su izveli specijalno prilagođen repertoar za tu priliku, a hor je pevao pesmu „Beograde, Beograde“, sa tekstom prilagođenim za rođendan voza „Soko“, najsavremenijeg voza u regionu. Rođendan je obeležen uz vatromet i rođendansku tortu u obliku voza „Soko“, koja je kasnije podeljena putnicima.

Pročitajte još...  Nevreme tutnji Srbijom - Lajk.rs

– Da vam je neko pre godinu dana rekao da će železnica biti najpopularniji vid prevoza između Beograda i Novog Sada, ne biste verovali, ali to se danas dešava – kazao je on.

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs

 

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je ta pruga prekretnica u razvoju Srbije, a da će do kraja 2024. biti otvorena i deonica do Subotice. Poručila je da su velike stvari pred Srbijom, ako budemo uspeli da sačuvamo mir i stabilnost.

– U svetlu onoga što se danas dešava i što se dešavalo juče u Ohridu, ništa od ovoga ne bi bilo moguće da nemamo mir. Ove snove ne bi mogli da sanjamo da nemamo stabilnost i percepciju toga da će i Srbija i ovaj deo Evrope biti stabilni u budućnosti – poručila je Brnabićeva, na svečanosti u železničkoj stanici Novi Sad. Zahvalila je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kako je istakla, za njegovu borbu za mir, stabilnost i jučerašnje napore u dijalogu Beograda i Prištine.

– To što on radi i što je uspeo da nam pametnim pregovorima obezbedi mir i stabilnost i kupi vreme da pokažemo šta sve Srbija može, da je to u stvari taj preduslov koji omogućuje i nama u vladi da sa našim partnerima i dalje radimo i svakodnevno se borimo za sve bolji kvalitet života za naše građane – poručila je Brnabićeva.

Pročitajte još...  Raste vodostaj Dunava - Lajk.rs

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs

 

Ona je istakla da pre godinu dana nije otvorena samo deonica brze pruge od Beograda do Novog  Sada, u okviru međunarodne pruge Beograd – Budimpešta, već je obeležena prekretnica u daljem razvoju naše Srbije.

– Prekretnice kakvu smo svojevremeno obeležili kada smo pustili u rad drumski Koridor 10 i njegov južni i istočni deo i pokorili Grdeličku klisuru. Pokazali smo da možemo i umemo da izgradimo autoputeve kroz našu Srbiju, tako da smo pre godinu dana pokazali da možemo i da smo dovoljno jaki da izgradimo i brze pruge u Srbiji. Nisu verovali mnogi da možemo, nisu verovali u Srbiju, ali danas znamo da možemo i idemo dalje. Znamo da ćemo izgraditi deonicu od Novog Sada do Subotice i da ćemo uskoro putovati brzom prugom do Madajrske i nastaviti do Niša i do Preševa – navela je premijerka.

Pročitajte još...  Ka Srbiji juri anticiklon iz Afrike - biće 39 stepeni

Dodala je da će biti modernizovana i cela barska pruga do granice sa Crnom Gorom, kao i da će se graditi i krak brze pruge do Šida, koja će biti veza sa Italijom i Austrijom, preko Zagreba i LJubljane.To je prekretnica, to nisu više samo snovi, poručila je premijerka. Ona je rekla da ćemo kada bude gotova brza pruga do Subotice putovati od Beograda do Subotice samo sat i 18 minuta.

– To je potpuno drugačija Srbija – istakla je Brnabićeva i dodala da je najčešće čula od ljudi komentare, kao da nisu u Srbiji kada se voze brzom prugom.

– Ali, jesmo u Srbiji, to je jača i modernija Srbija, naprednija na koju se polako navikavamo i postavljamo nove lestvice. Sutra ću ponovo biti u Novom Sadu, ovde obeležavamao dve godine od osnivanja Instituta za razvoj veštačke inteligencije, koji nije u Beogradu već u Novom Sadu, što je takođe pokazatelj koliko je Srbija danas drugačija i kako vidi svoju budućnost – navela je ona.

Pročitajte još...  Doktor Hitne službe iz Šapca objasnio kako mesečeve mene utiču na ljude

Premijerka je kazala da čelično prijateljstvo sa Kinom odslikava i to što su dve zemlje prošle godine ostvarile ukupan nivo robne razmene od šest milijardi dolara, dok je naš izvoz u Kinu dostigao rekordnih 1,16 milijardi dolara, što je za 152 puta više nego pre 10 godina.

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs

 

– Mi sanjamo još mnogo veće snove i naš prioritet je da unapredimo ekonomsku razmenu i dovedemo dodatne kineske investitore u Srbiju i da povećamo i obim razmane u oblasti usluga, dakle tehnologije, i time dodatno unapredimo naše odnose, u sektoru usluga, IT i drugim modernim tehnologijama,u kojima je Kina danas lider u svetu – rekla je Brnabić.

Zato je, istakla je, cilj Srbije da tokom 2023. završimo pregovore oko sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom i da ga potpišemo do kraja godine.

Pročitajte još...  Očajni srpski domaćin poslao poruku lopovima koji kradu drva iz njegove šume

Kako je rekla, nakon toga zaista je nebo granica za naše odnose, domaću privredu i privrednike i atraktivnost Srbije kao investicione destinacije, pošto će i zapadne kompanije odavde moći da plasiraju svoje proizvode na tržište Kine.

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs

 

– Hvala našim partnerima iz Kine, što su ostvarili ovaj san zajednoi sa nama i na tome što je u 2022. Kini bila zemlja iz koje smo dobili najveći nivo stranih direktnih investicija – kazala je premijerka.

Direktor železničkog preduzeća „Srbija voz“ Ivan Bulajić istakao je da je linija Beograd – Novi Sad duplirala prihode  ovog preduzeća i da je ova linija u potpunosti promenila njihovo poslovanje, kao i da se sada s ponosom vraća zanimanje železničara.Izvor: Alo.rs

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare