Boluje od mišićne distrofije, potrebno 4.300 evra da lakše hoda

Humanitarna fondacija Budi human Aleksandar Šapić prikuplja novčana sredstva za Stefana Živanovića (2015).

Stefan je rođen 15. januara 2015. godine. U porodici je drugo dete. Po rođenju se razvijao normalno, sve do druge godine života, kada je mama primetila da pri hodu, vuče levu nogicu. Roditelji su obilazili lekare u nadi da će saznati od čega Stefan boluje. Sve je ukazivalo na mišićnu distrofiju.

Stefan je hospitalizovan u junu 2019. godine na Institut za majku i dete u Beogradu, gde je sproveden detaljan specijalistički pregled. Tokom hospitalizacije, sprovedena je hiperhidracija u trajanju od 10 dana, gde je zahvaljujući lekarima, izbegnuta situacija, koja je mogla biti kobna po Stefanov život.

Pregledom kardiologa utvrđeno je da je Stefanu leva polovina srca veća od desne, da složene motorne radnje (čučanj, penjanje i silaženje niz stepenice), nije u stanju da izvede. Fina motorika je nedovoljno precizna za uzrast. Učestvuje u socijalnoj komunikaciji, razume i izvršava verbalne naloge. Govor je teže razumljiv i nepravilan (tepa). Preporuka lekara je praćenje i intenzivna stimulacija razvoja (logoped i fizikalni tretmani).

foto: Budi humanU avgustu 2020. godine, Stefanovi roditelji dobijaju rezultat genetskog ispitivanja u Sloveniji, gde je na žalost potvrđena Dišenova mišićna distrofija (bolest koja je prisutna na rođenju, ali se prve smetnje uočavaju između 3. i 5. godine života, zahvata isključivo mušku decu, manifestuje se atrofijom mišića, deformitetima, konturama, smetnjama u radu srca i disanja zbog zahvatanja mišića srca, vremenom je bolest sve progresivnija i deca gube mogućnost hoda).

U januaru 2021. godine, posle pregleda pulmologa, predlaže se uređaj COUGH assist za sprovođenje respiratorne fizikalne terapije u cilju poboljšanja snage respiratorne muskulature.

Kako sam uređaj košta 4.300 evra, roditelji se obraćaju svim ljudima koji su u mogućnosti da pomognu kako bi Stefanu olakšali život.

Stefan prikuplja sredstva za medicinski uređaj, fizikalne tretmane, rehabilitaciju i za medicinska pomagala.

Za Stefanovo bolje sutra! Budimo humani!

Pomozimo Stefanu!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 954 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human954 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000823265-68

Uplatom na devizni račun: 160600000082360809 IBAN: RS35160600000082360809 SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Skeniranjem IPS QR kod-a na vašoj E-banking aplikaciji: IPS QR kod

Kurir

Autor: Kurir.rs

0 0 glasova
Vaš komentar?
Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
Facebook
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x