Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas! 🙃

Teško da je ekonomija neke druge države u Evropi tako malo stradala od korone

Ilustracija, Foto: Shutterstock

BEOGRAD – Srbija je do sada bila u stanju da se nosi s ekonomskim posledicama korona-krize, i za to postoje tri razloga, prenosi Dojče vele danas pisanje lista “Frankfurter algemajne cajtung” (FAC).

U tekstu FAC-a pod naslovom “Mi smo broj jedan u Evropi” konstatuje se da se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću ima šta zameriti po pitanju slobode štampe ili demokratije, ali da je očigledno da Vučić neke stvari radi kako treba – “teško da je bilo koja druga država u Evropi toliko malo ekonomski stradala od korone kao Srbija, zemlja sa sedam miliona ljudi”.

U tekstu se ukazuje da Vlada Srbije očekuje da će BDP u 2020. pasti za samo jedan odsto.

Pročitajte još...  O talentu Marinka Madžgalja i dalje se priča, a glumac je pred smrt ispunio najveću želju

Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas! 🙃

“Imajući u vidu uspone i padove BDP-a u prva tri kvartala prošle godine – svaki bolji od proseka EU – i sam predsednik govori o rezultatu bez presedana. A najavio je i da će krajem marta biti zvaničnih podataka ‘koji će potvrditi da je Srbija broj jedan u Evropi'”, navodi se u tekstu novinara Andreasa Mima.

Dalje se navodi da se i po razmeni sa Nemačkom, najvažnijim trgovinskim partnerom, vidi se da je Srbija dobro prošla kroz globalnu krizu – ukupan obim razmene porastao je za sedam procenata, dok je ukupan bilans razmene sa istčnom Evropom pao za 3,3 odsto.

Ilustracijafoto: ShutterstockU članku se citira i Sebastijan Sosa, predstavnik MMF u Beogradu, koji navodi tri razloga zbog kojih je Srbija do sada tako dobro prošla kroz pandemiju.

Pročitajte još...  Otmičari izašli iz auta dok je on stajao na ulici! Nije uspeo da se otrgne

“Rast u prvom kvartalu 2020. bio je veoma snažan i iznosio je 5,2 odsto. To je bila dobra polazna osnova za suočavanje sa krizom. Zatim, tu je ekonomska struktura zemlje sa visokim udelom poljoprivredne na koju kriza nije mnogo uticala. Prednost je bila i u tome što zemlja ne privlači mnogo turista, pa, za razliku od Hrvatske, nije ni moglo da bude mnogo gubitaka. I trečhe, politika je u značajnoj meri odgovorila na krizu”, navodi Sosa.

U tekstu se navodi i da je Srbija atraktivna za evropsku industriju, a da je pre nekoliko dana Vučić zahvalio nemačkom ambasadoru Tomasu Šibu na činjenici da nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju više od 67.000 ljudi.

Pročitajte još...  Za ubistvo rođenog brata Bogdan Gajić (24) osuđen na 10 godina zatvora

Osim toga, kako se navodi, ima i investitora izdaleka – “Srbiju su Kinezi odavno otkrili, a zajedno sa Francuzima gradiće metro u Beogradu, što je projekat vredan 4,4 milijarde evra”.

Autor konstatuje i da su “evropske države i institucije spremne da Srbiju uvedu u EU – ako ne pregovorima o članstvu, onda barem žele da je novcem vežu za zajednicu”.

(Kurir.rs/Tanjug)

Kurir

Autor: Kurir

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x
()
x