Đukanović ponovo udario na Srbiju i crkvu, optužio SPC da neguje klerofašizam, a Srbe da su destruktivni narod!



Predsednik Crne Gore Milo Đukanović uspeo je da nadjača sam sebe u antisrpskoj politici, pa je na jednom međunarodnom forumu optužio Srpsku pravoslavnu crkvu za klerikalni fašizam, a Srbiju označio kao izvor nestabilnosti i destruktivnosti u regionu. Đukanović je, pre nego što je postao politička štetočina, sve u karijeri postigao zahvaljujući srpstvu, Kosovu, Srbiji i SPC, ocenjuju sagovornici Kurira.

Kratko pamćenje

Đukanović je na konferenciji „Zapadni Balkan: Ključni deo slagalice evropske bezbednosti“ u Slovačkoj izjavio da se Srbija nikad nije pomirila sa činjenicom da je Crna Gora nezavisna i da na nju gleda kao deo srpskog sveta.

– To je tradicionalan odnos u kom Srbija nije prihvatila nezavisnost Crne Gore. Uloga Srbije u regionu je potencijalno destruktivna zato što se Srbija vratila politikama iz ranih devedesetih – rekao Đukanović, koji je očigledno zaboravio da je upravo on bio Miloševićeva senka tokom devedesetih.

On se u Slovačkoj pred strancima hvalio i kako Crna Gora nije učestvovala u ratovima devedesetih i da je primila 120.000 izbeglica na svoju teritoriju. Kurir je nedavno pisao o Đukanovićevoj nesumnjivo aktivnoj ulozi u ratu u BiH i sramnim odlukama da neke izbeglice iz BiH deportuje iz Crne Gore. Đukanović je pred strancima bio izuzetno žestok prema SPC.

foto: Ana Paunković

– Imamo veoma ozbiljan deformitet, a to je da je SPC postala politički akter u Crnoj Gori. Postali su nosioci veoma retrogradne ideologije. Nažalost, vidim tu nešto veoma slično klerikalnom nacionalizmu, pa čak i klerikalnom fašizmu. Imam veoma sveže sećanje na devedesete, kada je srpska crkva stigla pre vojske. Išli su istom putanjom: prvo crkva, pa vojska i, na kraju, odgovorni su za genocid u Srebrenici. Crkva je opasno oruđe u rukama retrogradnog nacionalizma i treba da usmerimo političku odgovornost i pažnju na njih ako želimo da otklonimo destruktivne sile, opasne za mir i stabilnost na zapadnom Balkanu – izjavio je Đukanović.

Izdajnička paleta

Predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić kaže za Kurir da takve poruke može da šalje samo ogoljeni izdajnik.

foto: Profimedia

– Sve što je najbolje i najvažnije postigao u svojoj karijeri, pre nego što je krenuo putem izdaje, Milo Đukanović je postigao zahvaljujući srpstvu, Kosovu, Srbiji i SPC. A kada je odlučio da više ne bude jedan od nas i kad je promenio stranu i počeo da služi srpskim neprijateljima, od tada pa do danas on ne prestaje da se bruka. Ovo je samo još jedna od njegovih priča iz veoma raznorodne izdajničke palete koja mu je predata još davne 1997. da se nje strogo pridržava. Komentarisali smo za ovih dvadesetak godina mnogo sličnih izjava, ali je naša prednost što smo ga mi, srpski narod u Crnoj Gori, odavno prepoznali, ali nažalost, mnogi naši sunarodnici izvan Crne Gore nisu, pa im možda ovo zvuči kao iznenađenje – poručio je naš sagovornik.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić poručio je Đukanoviću da lažima o Srbiji samo dokazuje da je velika politička štetočina.

foto: Kurir

– Niko ne preti Crnoj Gori, a pogotovo ne Srbija. Nije Srbija vodila anticrnogorsku politiku, već je Crna Gora vodila antisrpsku politiku. Najbolji dokaz za to je ovo njegovo sramno izlaganje pred međunarodnom publikom – izjavio je Dačić za naš list.


Miroslav Lazanski

Crna Gora zabranila Srbiji transport doniranog oružja

foto: Printscreen/ YoutubeAmbasador Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski otkrio je da je Crna Gora odbila zahtev Srbije da oružje, koje je dobila kao donaciju Rusije, dopremi morskim putem do Luke Bar, pa potom vozom do Beograda. Zbog takve odluke Podgorice, Lazanski kaže da je Srbija morala da izdvoji 20 puta više novca, jer je donirano oružje dopremila avionima.

– Dva puta sam molio kolegu ambasadora Crne Gore u Moskvi Šćepanovića da zove Podgoricu i da to oružje ide brodom. Odgovor crnogorske ministarke odbrane je bio takav da smo morali da platimo vazdušni transport koji nas je mnogo koštao – izjavio je ambasador za TV Prva.

Kako je objasnio, oružje je ipak transportovano u Srbiju s dozvolom pojedinih NATO država preko kojih su avioni iz Rusije leteli.

– Ispada da je Crna Gora više članica NATO nego neke druge države – zaključio je Lazanski.


Opet pobegao od tužioca

Krivokapić se drugi put nije pojavio

foto: ProfimediaCrnogorski premijer Zdravko Krivokapić, iako ima obavezu da se odazove na poziv tužioca i saopšti svoja saznanja o navodnom pripremanju njegovog hapšenja, u petak se drugi put nije odazvao pozivu tužilaštva. Krivokapić je ranije rekao da su saznanja koja ima apsolutno proverena i da nema vremena za gubljenje i davanje izjava. Specijalno državno tužilaštvo je pre 15 dana uputilo poziv Krivokapiću da da izjavu, ali je on rekao da se ne može pojaviti jer ima neodložnih državnih obaveza. U emisiji „Načisto“ na TV Vijesti premijer je saopštio da je imao informaciju da se priprema njegovo hapšenje ako sa patrijarhom Porfirijem potpiše Temeljni ugovor u Beogradskoj patrijaršiji.

Kurir.rs/I.K.

Kurir

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare