Tokom rutinske vežbe načinio glupost, srećom radari SSSR ga nisu snimili VIDEO

Pod njihovim okupacionim vladama, dve strane Gvozdene zavese sledile su veoma različite puteve – Zapadna Nemačka je postala kapitalistička zemlja sa tržišnom ekonomijom, a istok je pao pod visoko centralizovanu komunističku vlast. Berlin, smešten na sovjetskoj teritoriji, takođe je bio podeljen na četiri okupirane zone, ali je SSSR 1961. godine pokrenuo ultimatum zahtevajući povlačenje svih oružanih snaga, što je dovelo do podizanja Berlinskog zida.

Istočni blok prikazao je Zid kako štiti svoje stanovništvo od fašističkih elemenata koji se zaveruju da bi sprečili “volju naroda” da izgradi socijalističku državu u Istočnoj Nemačkoj i naređeno mu je da pucaju u svakoga ko pokušava da pređe.

Označio je početak opasnog perioda, koji je skoro video kako su obe strane pokrenule nuklearni rat – a bivši pilot kanadskog ratnog vazduhoplovstva Lori Hon otkrio je tokom nastupa u “Razgovorima o hladnom ratu” kako je rizikovao da dodatno zaoštri tenzije.

Voditelju i producentu Jenu Sandersu rekao je: “Bio je to lep dan, 11. septembra 1972. godine, bio je moj 11. septembara”.

“Bio sam na odsustvu i vratio se u eskadrilu dan ranije i pružali smo blisku vazdušnu podršku belgijskoj vojsci”!.

Jednom od momaka bilo je pozlilo, pa je momak koji je vodio operaciju rekao: ‘Hoćeš li na put?’, A ja sam rekao: ‘Dovraga da’.

“Pa sam otišao i stavio svoju opremu, dobio sam kratak brifing od 30 sekundi, imali smo neke unapred isplanirane rute koje će nas odvesti na pola puta, a nakon toga ćemo morati da koristimo mape.

“Rekao mi je da ga uzmem, popnem se na 5000 stopa, razgovaram na radiju na ovoj frekvenciji, odradim nekoliko krugova i vratim se kući.”

Hon, koji je učestvovao u vežbi među NATO saveznicima, nastavio je sa detaljima svojih naredbi.

Pročitajte još...  Interventna ih pohapsila, a otkriveno zašto nije uhapšen četvrti čovek iz forda

“Učinio sam to, a onda su rekli da iz pozadine dolaze neki američki vojni avioni F4, tako da moramo da očistimo ciljno područje prema istoku pre skretanja na jug.

“Nisam shvatio dve stvari – prvo, moj sistem mapa uopšte nije bio previše pouzdan i nisam mu obraćao pažnju, jer je bio lep dan, mislilo se da je baza negde u Čehoslovačkoj.

“Druga stvar koju nisam shvatio je da je ciljno područje već bilo unutar tampon zone – 16 km milja od političke granice. Jedini kojima je bilo dozvoljeno da lete u njemu bili su Nemci, Amerikanci, Britanci i Kanađani.

“Ono što nisam shvatio da je cilj unutar toga, pa sam već bio 16 kilometara od granice, a kad sam skrenuo na istok, bio sam na 5.000 stopa, nisam se skrivao ni od koga.

Ali pilot je ubrzo shvatio da nešto nije u redu.

“Krenuo sam prema istoku, imam puno goriva, tražim druge lovce da bih se igrao sa njima”

“Ali nisam video nikoga, teren ne izgleda kao nekada i shvatio sam da nešto nije u redu”.

“Popeo sam se na 20.000 stopa i skrenuo na zapad podešen za navigacionu pomoć i pisalo je 070 na 95 milja, rekao sam,”Opa, nisam mislio da se tu nalazim”. Vratio se u bazu i dobio ukor.

Posledice da je SSSR uočio i oborio Hona mogle su biti pogubne.

Bilo je nekoliko napetih sličnih trenutaka tokom četvorogodišnje prepirke koja je pretila da zakuha tenzije.

A da su obe strane naoružane do zuba nuklearnim oružjem, donela bi samo jednu brzopletu odluku da pokrene Treći svetski rat.

Kurir.rs/Express.co.uk

Kurir

Autor: Kurir

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x