Doktor Kon otkrio detalje o novom DELTA SOJU virusa korona

Foto: Printscreen/Kurir TV

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon govorio je danas o novom soju korona virusa.

Kon je objasnio da su novim delta sojem najviše ugroženi mladi ljudi, koji mahom nisu vakcinisani, ali je i optimistično dodao da su simptomi sada nešto blaži.

– Pojedinačno gledano bolest je ista. Neki čak kažu i da je blaža. Blaži su simptomi. Ali ukupno gledano sve je vrlo slično. Za smrtnost i dalje ne može da se tvrdi da je manja, ali na kraju kad imate veće zaražavanje imate i veći broj teže obolelih. No, dinamika svega toga postaje beznačajna, kad znamo da su vakcine delotvorne i mere su iste. S tim da treba da znamo da i dalje nismo dostigli kolektivni imunitet – rekao je doktor Kon.

Pročitajte još...  Svi detalji POMIRENJA Snežane Đurišić i Zorice Marković isplivali u javnost

Epidemiolog je dodao da je na primer u Beogradu starijih od 65 godina vakcinisano više od 80 odsto što je prema njegovim rečima dovoljno da ovaj soj ne napravi darmar kakav su prethodni sojevi pravili.

Takođe je objasnio i da je logično da se ovim sojem najviše zaražavaju mladi kad su najmanje vakcinisana starosna grupacija kod nas.

– Vi kada posmatrate kuda će taj virus da ide jasno je da će ići kroz mlade. Vidi se jasno pomeranje ka mlađem uzrastu. I ono što se otkriva sada, to je opet kao na samom početku, to je da su to sada mlađi ljudi koji imaje češće kontakte – rekao je Kon.

(Kurir.rs/Blic)

Kurir

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x