VLADA SRBIJE DOBILA PRELAZNU OCENU

Vlada Srbije za svoj rad u prvih sto dana dobila je prelaznu ocenu, precizno – 2,45. Peticu kao vrata zaslužila je jedino premijerka Ana Brnabić, i to zbog uspostavljanja E-uprave, a jake četvorke zaslužili su sektori poljoprivrede, MUP, zdravlja, dok su neocenjena ostala mahom ministarstva u kojima su nova lica, poput građevinarstva i brige o porodici.

foto: Kurir

Ovako je za Kurir analizirao rad Vlade dugogodišnji novinar Rojtersa Jakša Šćekić, koji je svakog ministra pojedinačno ocenio na osnovu dosadašnjeg rada tokom ovih prvih sto dana.

– Glavni trener je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a ministri samo rade na ispunjenju njegovih zamisli i planova. No, neki su i te kako uspešni u tome, dok pojedine niti vidimo u javnosti, niti znamo šta uopšte rade i čime se bave – rekao je Šćekić.

foto: Nemanja NikolićVezni igrač

Premijerka Ana Brnabić, po oceni Šćekića, zaslužila je čistu peticu.

– Cela ova vlada zavisi od ideja i napora da se sprovede ono što predsednik Vučić zamisli, a primijerka to jako dobro radi. Takođe, E-uprava je veliki plus za nju, pa sve i da ništa drugo nije uradila osim toga – zaslužuje peticu.

Pročitajte još...  0), crno-beli nakon poraza u derbiju, žele povratak na pobedničke staze! Suma starter!

Četvorke su dobili ministri finansija, policije, poljoprivrede, zdravstva, ali i ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić, koja je od novih kadrova u Vladi ubedljivo najbolje prošla.

– Vrlo sam iznenađen Vulinovom efikasnošću, polako se rešavaju i neka ubistva i dobro se pokazao kao izvršitelj zadataka. Nedimović je standardan, nema ni plusa ni minusa, radi, a nije imao ni velike uzlete ni padove, klasični vezni igrač koji ne daje golove, ali poboljšava učinak. Mali radi po projektnom zadatku koji je dobio i solidno vrti cifre, dobar je knjigovođa – navodi Jakšić i dodaje:

– Četvorku zaslužuje i Zlatibor Lončar. Mora ozbiljno da se istraži smrt 70 lekara, ali napravljene su dve bolnice, ide dobro vakcinacija… Gordana Čomić tek počinje i uigrava se. Ona ima problem što ju je opozicija stavila na stub srama jer je ušla u Vladu, ali ja imam velika očekivanja od nje.

Pročitajte još...  Kiša golova na Gudisonu i pobeda Evertona nad Murinonjom za četvrtfinale! VIDEO

Ko ima popust

Jakšić je četvorku dao resoru odbrane, a ocenu 4 na 3 Ministarstvu rudarstva. Trojke su dobili Nikola Selaković, Maja Gojković, Irena Vujović, Darija Kisić Tepavčević, Tatjana Matić, ali i Nenad Popović.

– U doba pandemije teško je baviti se prosvetom, te Ružić ima popust, ali mora pod hitno da razreši temu monopola nad udžbenicima. Zato njemu 2 na 3. A kad je reč o Jadranki Joksimović, bogami, to ministarstvo je za jedva prelaznu ocenu jer nismo otvorili nijedno novo poglavlje niti imenovali glavnog pregovarača. Znači, jedva dvojka – kaže naš sagovornik i dodaje:

– Anđelka Atanasković je neprimetna. Momirović samo ide i šeta po Srbiji i viče šta će sve biti završeno. Novinar ne može da postane uspešan ministar, a Ratko Dmitrović je na toj poziciji samo zahvaljujući Spasu. Ne znam šta bih rekao ni za Vanju Udovičića, niti je šta radio, niti ga ima u javnosti. Večna dinastija Krkobabić – Milan Krkobabić će da preživi, kao i do sada, a kad je reč o Tončevu, ne znam šta on uopšte radi u Vladi.

Pročitajte još...  I pre zločina u Beču plašila se bivšeg muža, PUCAO JE I NA NJENOG OCA!


ŠTA KAŽU MINISTRI

Siniša Mali, ministar finansija

foto: Zorana JevtićS obzirom na to da sam obavljao ovaj posao i u prethodnom sastavu vlade, zajedno sa istim timom ljudi, mi smo u prvih 100 dana nastavili brojne aktivnosti započete u prethodnom periodu. Tako je Skupština usvojila preko 40 zakona iz nadležnosti ministarstva, okončali smo proces pronalaženja strateškog partnera za Komercijalnu banku, uspešno smo završili aranžman s MMF, potpisali više važnih dokumenata kojima se stvaraju uslovi za izgradnju metroa u Beogradu, kao i sporazum s vladom SAD… Ponosan sam na svoj tim, koji daje sve od sebe da u ovim izazovnim vremenima održimo stabilnost naše ekonomije i pomognemo građanima da imaju bolji kvalitet života.

Anđelka Atanasković, ministarka privrede

foto: Youtube PrintscreenZadovoljna sam radom resora kojim rukovodim u protekla tri meseca, ali to ne znači da ne treba da radimo još napornije, a sve za dobrobit privrede i životnog standarda građana, posebno u ovim izazovnim vremenima.

Ratko Dmitrović, ministar za brigu o porodici i demografiju

foto: Tamara TrajkovićMoje ministarstvo je novo, što znači da nam je bio potreban jedan vremenski period za izradu osnovnih dokumenata, od sistematizacije do strukturne postavke i kadrovskog ekipiranja.

Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije

foto: Filip PlavčićUspela sam da za kratko vreme kroz nebrojeno sastanaka i dubinskog rada i komunikacije animiram držače članice i EK za ubrzanje pripreme predloga za primenu nove klasterske metodologije na naše pregovore.

Branko Ružić, ministar prosvete

foto: ministarstvo prosvetePretenciozno je da sam sebi dajem ocenu, ali uz dobar tim već za nekoliko meseci rada pokrenuli smo mnoga značajna pitanja. Primera radi, povratićemo status Srbije u Evropskoj asocijaciji za obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENKVA), izašli smo u javnost sa strategijom nauke, a vrlo brzo ćemo i sa strategijom celokupnog obrazovanja.

Novica Tončev, ministar bez portfelja

foto: Dado ĐilasMoje angažovanje obeležila je borba za zdravlje građana, ali i za uspostavljanje redovnih životnih okolnosti nakon poplava koje su zadesile upravo ovakve opštine. Ponosan sam kako smo se snašli i šta smo sve za ovo vreme uradili.

Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija

foto: Ana PaunkovićPonosna sam na rezultate koji su u prvih 100 dana postignuti u ministarstvu. Uspeli smo da održimo stabilnost tržišta, da u uslovima pandemije zaustavimo bankrote u turizmu i pružimo osnovu za njegov oporavak, ali i dalji razvoj.

Pročitajte još...  VELIKI USPEH SRPSKIH STRELACA: Muškoj ekipi Srbije srebro na EP vazdušnim oružjem

Kurir.rs/ Ivana Žigić  Foto: Damir Dervišagić

Kurir

Autor: Kurir

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x