Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas! 🙃

Najava za susret na najvišem nivou

Foto: Printscreen/Euronews.rs

Tehnička runda dijaloga Beograda i Prištine održaće se 7. jula u Briselu i to bi trebalo da bude priprema za dijalog na visokom političkom novou koji se očekuje pretposlenje nedelje jula.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu navode da će održavanje drugog sastanka Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija u Briselu u mnogome zavisiti od toga šta će biti postignuto tokom razgovora na tehničkom novou.

“Kada će i da li će biti održan novi sastanka Vučića i Kurtija znaćemo nakon ekspertskih razgovora sledeće nedelje”, rečeno je Tanjugu u Briselu.

Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas! 🙃

Specijalni predstavnik za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, naglasio je važnost dobre pripreme novog sastanka na najvišem nivou.

Pročitajte još...  Bili su prijatelji od detinjstva, nedavno su započeli vezu, ali brzina je Katrin ODVELA U SMRT

U briselskim diplomatskim krugovima ocenjuje se da je šef diplomatije EU, Žosep Borelj, taj koji inistira na održavanju još jedne runde dijaloga na najvišem nivou pre početka letnjih odmora u EU istitucijima.

Istovremeno, Lajčak se zalaže za održavnje visokopolitičkog dijaloga samo u slučaju da ima osnova i naznaka da se razgovori mogu pomeriti sa mrtve tacke odnosno da se neće završiti kao prvi sastanak Vučića i Kurtija- potpunim odsustvom razumevanja po bilo kom pitanju.

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, najavio je da će se 7. jula u Briselu na tehničkoj rundi razgovora Beograda i Prištine razgovarati o bezbednosnoj situaciji na KiM, u svetlu poslednjih napada na Srbe, o pitanjima nestalih, enegretici kao i o formiranuu Zajednice srpskih opština koja je dogovorena pre 3000 dana Briselskim sporazumom i još nije sporovedena.

Pročitajte još...  NAKON BRUTALNOG SUKOBA SA JANJUŠEM, MAJA OTKRILA KAKO SE OSEĆA! Priznala da se VOLE, a evo šta će da PROMENI zarad BOLJEG ODNOSA!

Po svim tim pitanjima, posebno kada je reč o ZSO, Beograda i Priština do ovog trenutka nisu uspeli da približe stavove.

Šta više, dolaskom Aljbina Kutija na čelo privremenih institucija u Prištini, jaz u stavovima sa Beogradom, ali i Briselom, postao je još dublji.

Portaprol EU, Peter Stano, u izjavi za Tanjug, ponavlja da je Kosovo 2013. godine potpisalo sporazum o formiranju ZSO, a da ga je kasnije ratifikovao i kosovski parlament.

“Tim činom Kosovo je preuzelo međunarornu obavezu da ispuni ovaj sporazum. Na Kosovu je da predloži put primene dogovorenog”, navodi Stano.

U Briselu podsećaju da je ZSO ”važan element” sveobuhvatne normlizacije odnosa Beograda i Prištine i da zemlje članice očekuju od obe strane da primene sve dogovoreno do sada u dijalogu.

Pročitajte još...  Čuvari videli životinju, pa alarmirali javnost

Kurir.rs/Tanjug

Kurir

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x
()
x