Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas!

Saslušava se u svojstvu građanina i nije lišen slobode

Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

Bivši radnik Istraživačke stanice Petnica Branislav Savić (65), čiji je identitet navodno otkrio bivši direktor stanice Vigor Majić, nakon ispovesti pet bivših polaznica o tome kako su od njega u periodu od 11 godina doživele seksualno uznemiravanje, danas se saslušava u svojstvu građanina.

Kako se saznaje, nakon što je Osnovno javno tužilaštvo u Valjevu formiralo predmet i naložilo predistražne radnje, najpre su informativni razgovori obavljeni sa Majićem, kao i sadašnjim direktorom ISP Nikolom Božićem, a danas takav razgovor istražni organi vode sa B. S., dugogodišnjim predavačem u ISP, vođom programa astronomije, redaktorom i urednikom “Petničkih sveski”.

– On se, s obzirom da je reč o predistražnom postupku koji podrazumeva prikupljanje obaveštenja o svim događajima za koji postoji osnov sumnje da predstavljaju krivično delo, saslušava u svojstvu građanina i nije lišen slobode. Uz to, izvršen je i pretres na više lokacija i uzeta odgovarajuća tehnička oprema zbog pronalaženja materijalnih dokaza – objašnjava pouzdani izvor iz istrage slučaja koji danima potresa Srbiju.

Pročitajte još...  Da li on ovo tebi kaže?

Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas! 🙃

foto: Ana Paunković

Dok su same devojke, nekadašnje polaznice programa u ISP, u svojoj ispovesti za “Vreme” seksualnog zlostavljača označile kao S., bivši direktor Vigor Majić je otkrio da je reč o B. S., s kojim je ISP radni odnos raskinula 2017. godine.

– Ja sam 2017. godine dobio jednu žalbu, vrlo argumentovanu, a bilo je to jednom i 2014. godine, kada to jednostavno nisam prepoznao. Bio sam prilično slep za taj problem i nisam bio informisan. Te 2017. godine dobili smo svedočenje, da se pre više godina desio problem i da to treba da se reši među nama – izjavio je Majić, dodajući da je osoba koja je 2017. godine prijavila seksualno nasilje tražila da se slučaj ne obznani, “kako se žrtve ne bi retraumatizovale”, te da su oni poštovali njenu želju, ostavivši joj mogućnost da ga prijavi policiji.

Pročitajte još...  Hospitalizovano 395, na respiratorima 31 pacijent

Posle nekoliko dana ćutanja, inače, ISP se danas opet oglasila saopštenjem za javnost u kojem se navodi “da su žene koje hrabro govore o svojim iskustvima njihove saveznice u borbi za društvo bez nasilja i uznemiravanja”.

– Osuđujemo svaki oblik seksualnog nasilja i bezrezervno izražavamo podršku žrtvama nasilja i njihovim porodicama. Nadležni organi su pokrenuli istražni postupak u vezi sa slučajevima koji su izašli u javnost i svi članovi kolektiva IS Petnica su im na raspolaganju. Žao nam je što nismo ranije prepoznali značaj ovog problema i preduzeli sve neophodne institucionalne mere. Obavezujemo se da upoznajemo javnost sa rezultatima svih koraka koje sada preduzimamo da zaštitimo učesnice i učesnike seminara u Petnici od nasilja – saopštava danas ISP.

Pročitajte još...  Evo koji sastojak je ključan za ozdravljenje!

(Kurir.rs/Blic)

Kurir

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x
()
x