Sredozemlje se pretvara u tropsko more! Oko 1.000 egzotičnih vrsta već se adaptiralo na te vode

Foto: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

U nedavno objavljenoj studiji, italijanski ogranak WWF navodi da se oko 1.000 egzotičnih vrsta adaptiralo na život u tim vodama, čime su zamenili endemske vrste.

Te nalaze potvrdili su grčki naučnici koji tvrde da su riblje vrste iz Crvenog mora nastanile Egejsko i Jonsko more u poslednjih nekoliko godina, piše “Grik riporter”.


Mediterranean Turning into Tropical Sea, WWF Warns – The Mediterranean is turning into a tropical sea due to rising global temperatures, the World Wide Fund for Nature (WWF) warned in a report published recently. The Italian branch of the WWF… https://t.co/3ldRnItir1
— Elladastinkardiamou (@stinkardiamou) June 15, 2021

Kako se navodi, sa temperaturama koje u proseku rastu 20 procenata brže nego što je svetski prosek, dok raste i nivo mora, a prema projekcijama nivo Sredozemlja će porasti za jedan metar do 2100. godine i on će postati najslanije more na svetu i more koje se najbrže zagreva.

“Neophodna je hitna akcija. Sada, više nego ikada, neophodno je da se fokusiramo na zaštitu morskih oblasti”, navodi se u saopštenju WWF.

Pročitajte još...  Protesti zbog hapšenja repera Pabla Heselja ponovo se pretvorili u nemire

U studiji je primećeno i da se zbog porasta temperatura menja i rastinje na dnu mora, pa je tako smanjeno prisustvo endemskih trava.

Dodaje se i da bi nestanak ovih biljnih i životinjskih vrsta mogao da ima veliki uticaj na čitav morski ekosistem.

“Sredozemno more danas nije više što je bilo. Njegova tropikalizacija je uznapredovala. Klimatska promena nije samo problem budućnosti, već realnost koje su već svesni naučnici, ribari, ronioci, primorske zajednice i turisti”, rekla je Đulija Prato iz italijanskog WWF.

Kurir.rs/Tanjug

Kurir

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x