Sabor ne donosi odluke pod uticajem politike i medija

BEOGRAD – Arhijereji, članovi Sabora bilo koje crkve, u ovom slučaju SPC, ne donose odluke pod uticajem političkih ili medijskih kampanja i pritisaka, već isključivo po svom rasuđivanju, saopštila je večeras Informativna služba SPC.

Pritom, ističe se, arhijereji se vode isključivo brigom za spasenje i za dobro vernog naroda.

“Bilo kakvi i bilo čiji pritisci, medijska halabuka, u realnom životu Crkve Hristove nemaju uticaj na odluke Sabora, uključujući izbor arhijereja, njihovo naznačenje na pojedne episkopske katerde i slična pitanja”, precizira se u saopštenju SPC.

Ilustracijafoto: BETA/HINA/Lana SLIVAR DOMINIC/DS

Ovo objašnjenje je, navodi se, usledilo kao posledica medijske kampanje insturirane poslednjih nedelja od političkih krugova sa podruja koje je šire od onog koje, kako kažu, ”nazivamo srpskim zemljama”.

U toj kampanji je, ističu, tendenciozno kreirana nedoumica ko uopšte zastupa verni narod u najvažnijim crkvenim pitanjima i ko utiče na donošenje odluka u najvažnijim crkvenim telima i organima.

Pročitajte još...  DRŽITE SE, IZGUBIO SAM KONTOLU! Detalji pogibije troje radnika koji su krenuli na posao FOTO

Odgovor na ova pitanja je jasan i jednostavan, ističu i dodaju da je zasnovan na kanonima Crkve i odredbama Ustava pomesne Srpske pravoslavne crkve.

Ukazuje se i da verni narod sa bilo kog područja u Saboru bilo koje pomesne Crkve, u ovom slučaju SPC, zastupa i u ime tog vernog naroda u Saboru i van Sabora donosi odluke u krajnjoj instanci isklučivo nadležni eparhijski arhijerej.

(Kurir.rs/Tanjug)

Kurir

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x