Obavezan negativan PCR, prijava i kućna izolacija

Foto: AMSS Printscreen, Shutterstock.

Ambasada Nemačke u Beogradu detaljno je objasnila ko i pod kojim uslovima trenutno može da uđe u tu zemlju, a zbog nepromenjenog velikog broja novozaraženih korona virusom u ovoj zemlji preduzete su rigorozne mere.

Državljani Srbije koji imaju dozvolu boravka u Nemačkoj ili nacionalnu vizu i nadalje imaju mogućnost da putuju u Nemačku. Međutim, kako navode iz Ambasade, trebalo bi generalno izbegavati putovanja sa namerom kratkotrajnog boravka u zemlji, piše “Telegraf.rs”.

Ambasada preporučuje putnicima da pre svakog ulaska u Nemačku provere detaljne informacije i preporuke za put objavljene na sajtu nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

foto: Profimedia/Utrecht Robin/ABACA/Abaca PressU načelu, kako navode iz Ambasade, za ulazak članova porodice sa srpskim državljanstvom za privremenu posetu porodici važi sledeće:

• Članovi užeg kruga porodice sa srpskim državljanstvom (supružnici, partneri iz registrovanih životnih zajednica i maloletna deca ili roditelji maloletne dece) koji su u braku/registrovanoj životnoj zajednici sa nemačkim državljaninom, državljaninom Evropske unije ili srpskim državljaninom koji ima boravišnu dozvolu za Nemačku imaju pravo, bez vize, da putuju u privremenu posetu porodici. Dužni su da prilikom ulaska u Nemačku dokažu svoju pripadnost užem krugu porodice stavljanjem na uvid međunarodnih isprava izdatih u Srbiji ili isprava izdatih u Nemačkoj (na primer, izvod iz matične knjige venčanih, izvod iz matične knjige rođenih).

• Članovi porodice prvog i drugog stepena koji ne spadaju u uži krug porodice (punoletna deca, roditelji punoletne dece, braća i sestre i baka i deda) državljana Nemačke, Evropske unije ili državljana Republike Srbije koji imaju boravišnu dozvolu u Nemačkoj, načelno imaju pravo da uđu u Nemačku isključivo u svrhu privremene posete porodici, ukoliko postoji hitan razlog za to putovanje (kao što je recimo rođenje deteta, venčanje ili sahrana). 

Dužni su da prilikom ulaska u zemlju stave na uvid potvrdu/ispravu kojom dokazuju hitan razlog, neposredni vremenski kontekst za odlazak u posetu i rodbinsku vezu (izvod iz matične knjige venčanih, izvod iz matične knjige rođenih…)

Dalja rodbina sa srpskim državljanstvom nema pravo za ulazak u zemlju.

Takođe, srpskim državljanima koji bez vize zbog hitnog medicinskog tretmana ili zbog neodložnih poslovnih obaveza moraju kratkotrajno da borave u Nemačkoj, u načelu je omogućen ulazak u Nemačku jedino ako neophodnost putovanja mogu dokazati stavljanjem na uvid neophodnih potvrda.

Obavezna prijava

Pored toga i dalje važi: digitalna prijava ulaska, obaveza testiranja pre izlaska iz zemlje i obaveza kućne samoizolacije.

– Državljani Srbije dužni su da se pre izlaska iz zemlje elektronski prijave preko linka: http://www.einreiseanmeldung.de/ (postoji, između ostalih, i obrazac na srpskom jeziku).

Po obavljenoj registraciji dostavlja se elektronska potvrda u PDF formatu koju su dužni da stave na uvid prevozniku (npr. avionskoj kompaniji) prilikom čekiranja za let, kao i nemačkoj graničnoj policiji pri ulasku u zemlju.

foto: Profimedia/giovanni cancemi / AlamyNadalje, državljani Srbije od navršene 6. godine života već su prilikom ulaska u Nemačku dužni da poseduju negativan rezultat testa na prisustvo korona virusa. U slučaju da putuju uz pomoć prevoznika (npr. avionom) dužni su da prevozniku potvrdu stave na uvid pre izlaska iz zemlje.

Kućna samoizolacija

Pored toga, sva lica koja iz Srbije ulaze u Nemačku dužna su da se neposredno po ulasku u zemlju najkraćim putem upute kući ili u drugi prikladni smeštaj i da tamo neprekidno borave u trajanju od deset dana od ulaska u zemlju (kućna samoizolacija). Najranije petog dana po ulasku u zemlju imaju pravo da napuste karantin, ukoliko ponovni test na prisustvo virusa korona bude negativan – navode iz Ambasade.

Dodaje se da se u slučaju daljeg zaoštravanja situacije u vezi sa pandemijom izazvanom korona virusom, u ovom trenutku ne može isključiti da Nemačka neće usvojiti dodatne mere ograničenja ulaska u zemlju ili zaoštriti postojeće mere.

Stoga važi da i hitan razlog za putovanje ili već izdata viza još ne proizvode pravo na ulazak u Nemačku. Stoga se preporučuje putnicima da prilikom svakog odlaska u Nemačku imaju kompletnu dokumentaciju koja svedoči o svrsi putovanja i da je, na zahtev, stave na uvid graničnoj policiji.

(Kurir.rs/ Telegraf)

Kurir

Autor: Kurir

0 0 glasova
Vaš komentar?
Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
Facebook
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x