Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas! 🙃

Obavezan negativan PCR, prijava i kućna izolacija

Foto: AMSS Printscreen, Shutterstock.

Ambasada Nemačke u Beogradu detaljno je objasnila ko i pod kojim uslovima trenutno može da uđe u tu zemlju, a zbog nepromenjenog velikog broja novozaraženih korona virusom u ovoj zemlji preduzete su rigorozne mere.

Državljani Srbije koji imaju dozvolu boravka u Nemačkoj ili nacionalnu vizu i nadalje imaju mogućnost da putuju u Nemačku. Međutim, kako navode iz Ambasade, trebalo bi generalno izbegavati putovanja sa namerom kratkotrajnog boravka u zemlji, piše “Telegraf.rs”.

Ambasada preporučuje putnicima da pre svakog ulaska u Nemačku provere detaljne informacije i preporuke za put objavljene na sajtu nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas! 🙃

foto: Profimedia/Utrecht Robin/ABACA/Abaca PressU načelu, kako navode iz Ambasade, za ulazak članova porodice sa srpskim državljanstvom za privremenu posetu porodici važi sledeće:

Pročitajte još...  Udovica Mima prima saučešće ispred CRKVE sa ćerkom i unukom, suze im same liju

• Članovi užeg kruga porodice sa srpskim državljanstvom (supružnici, partneri iz registrovanih životnih zajednica i maloletna deca ili roditelji maloletne dece) koji su u braku/registrovanoj životnoj zajednici sa nemačkim državljaninom, državljaninom Evropske unije ili srpskim državljaninom koji ima boravišnu dozvolu za Nemačku imaju pravo, bez vize, da putuju u privremenu posetu porodici. Dužni su da prilikom ulaska u Nemačku dokažu svoju pripadnost užem krugu porodice stavljanjem na uvid međunarodnih isprava izdatih u Srbiji ili isprava izdatih u Nemačkoj (na primer, izvod iz matične knjige venčanih, izvod iz matične knjige rođenih).

• Članovi porodice prvog i drugog stepena koji ne spadaju u uži krug porodice (punoletna deca, roditelji punoletne dece, braća i sestre i baka i deda) državljana Nemačke, Evropske unije ili državljana Republike Srbije koji imaju boravišnu dozvolu u Nemačkoj, načelno imaju pravo da uđu u Nemačku isključivo u svrhu privremene posete porodici, ukoliko postoji hitan razlog za to putovanje (kao što je recimo rođenje deteta, venčanje ili sahrana). 

Pročitajte još...  Miloševićev savetnik posle 20 godine otkrio pozadinu napada na Draškovića PRLJAVA IGRA ZAPADA

Dužni su da prilikom ulaska u zemlju stave na uvid potvrdu/ispravu kojom dokazuju hitan razlog, neposredni vremenski kontekst za odlazak u posetu i rodbinsku vezu (izvod iz matične knjige venčanih, izvod iz matične knjige rođenih…)

Dalja rodbina sa srpskim državljanstvom nema pravo za ulazak u zemlju.

Takođe, srpskim državljanima koji bez vize zbog hitnog medicinskog tretmana ili zbog neodložnih poslovnih obaveza moraju kratkotrajno da borave u Nemačkoj, u načelu je omogućen ulazak u Nemačku jedino ako neophodnost putovanja mogu dokazati stavljanjem na uvid neophodnih potvrda.

Obavezna prijava

Pored toga i dalje važi: digitalna prijava ulaska, obaveza testiranja pre izlaska iz zemlje i obaveza kućne samoizolacije.

– Državljani Srbije dužni su da se pre izlaska iz zemlje elektronski prijave preko linka: http://www.einreiseanmeldung.de/ (postoji, između ostalih, i obrazac na srpskom jeziku).

Pročitajte još...  @SvonjaJovana – Najvise loseg o vama imaju da kazu oni koji najvise vremena provode na vasem profilu – Mudrolije

Po obavljenoj registraciji dostavlja se elektronska potvrda u PDF formatu koju su dužni da stave na uvid prevozniku (npr. avionskoj kompaniji) prilikom čekiranja za let, kao i nemačkoj graničnoj policiji pri ulasku u zemlju.

foto: Profimedia/giovanni cancemi / AlamyNadalje, državljani Srbije od navršene 6. godine života već su prilikom ulaska u Nemačku dužni da poseduju negativan rezultat testa na prisustvo korona virusa. U slučaju da putuju uz pomoć prevoznika (npr. avionom) dužni su da prevozniku potvrdu stave na uvid pre izlaska iz zemlje.

Kućna samoizolacija

Pored toga, sva lica koja iz Srbije ulaze u Nemačku dužna su da se neposredno po ulasku u zemlju najkraćim putem upute kući ili u drugi prikladni smeštaj i da tamo neprekidno borave u trajanju od deset dana od ulaska u zemlju (kućna samoizolacija). Najranije petog dana po ulasku u zemlju imaju pravo da napuste karantin, ukoliko ponovni test na prisustvo virusa korona bude negativan – navode iz Ambasade.

Pročitajte još...  U Resavskoj ulici ispalili hice na telohranitelja Marka Vujoševića

Dodaje se da se u slučaju daljeg zaoštravanja situacije u vezi sa pandemijom izazvanom korona virusom, u ovom trenutku ne može isključiti da Nemačka neće usvojiti dodatne mere ograničenja ulaska u zemlju ili zaoštriti postojeće mere.

Stoga važi da i hitan razlog za putovanje ili već izdata viza još ne proizvode pravo na ulazak u Nemačku. Stoga se preporučuje putnicima da prilikom svakog odlaska u Nemačku imaju kompletnu dokumentaciju koja svedoči o svrsi putovanja i da je, na zahtev, stave na uvid graničnoj policiji.

(Kurir.rs/ Telegraf)

Kurir

Autor: Kurir

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x
()
x