Sve krenulo od Veljine ekipe! Odali ključne informacije



Foto: Zorana Jevtić, Profimedia, MUP RS

Slovenačka policija uhapsila je oko 60 osoba, za koje se sumnja da su trgovali drogom i oružjem, i to kao ispostava kavačkog klana, na čijem su čelu odbegli Radoje Zvicer i uhapšeni Slobodan Kašćelan .

Imena uhapšenih nisu saopštena, ali su policija i vrhovno državno tužilaštvo, kako prenosi list Večer, potvrdili da je reč o slovenačkom ogranku kavačkog klana. Kako navode, sumnja se da su oni aktivni na teritoriji Slovenije od 2018.


Lažni pasoši

I „škaljarci “ imali saradnike u Sloveniji

Visokopozicionirni pripadnici škaljarskog klana, Alan Kožar (43) i Damir Hadžic (46), koji su ubijeni 23. jula 2020. na ostrvu Krf, kao i jedan od njihovih egzekutora, navodno su kod sebe imali pasoše Slovenije.

foto: Privatna Arhiva- Baranin Alan Kožar je imao falsifikovana dokumenta i putovao je sa pasošem Slovenije pod imenom Robert Bitenc, dok je Užičanin Hadžić koristio pasoš na ime Martin Pospišek – otkrili su izvori iz istrage.

Nove informacije

Slovenački mediji otkrili su i da je ova kriminalna grupa razbijena zahvaljujući nedavnim hapšenjima u Beogradu.

foto: Printscreen MUP Srbije, MUP Srbije

– Veljko Belivuk i Marko Miljković sa svojom kriminalnom grupom bili su glavni oslonac vođa kavačkog klana, Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana. Nekoliko pripadnika Belivukove grupe, suočeni sa dokazima i dugogodišnjim, pa čak i doživotnim robijama, odlučili su da daju nove informacije o poslovima i članovima grupe koji su na slobodi. Te informacije se razmenjuju i policije nekoliko zemalja rade na lociranju i hapšenju pripadnika klana – potvrdio je sagovornik Kurira. On podseća da su za Zvicerom raspisane poternice i iz Srbije i iz Crne Gore, kao i da se oko njega steže obruč.

Slovenački Večer navodi i da se uhapšeni, od kojih su neki već pušteni iz pritvora, sumnjiče za trgovinu drogom i oružjem.

– Slovenačka policija akciju je izvela u saradnji sa stranim bezbednosnim službama. Osumnjičeni su uhapšeni na području Ljubljane, Maribora, Kranja i Kopra, a pretres je izvršen u 23 kuće – navodi slovenački list.

foto: Zorana Jevtić, MUP

Prema nezvaničnim informacijama, lisice su stavljene i organizatorima slovenačkog ogranka „kavačana“. Glavna delatnost, navodno im je bio šverc narkotika iz Holandije i Španije.

Narkotici iz Holandije

– Kriminalna grupa navodno je, na nedeljnom nivou, krijumčarila više kilograma različitih narkotika iz Holandije i Španije. Drogu su potom prodavali u Sloveniji, ali i u Austriji i Nemačkoj, a sumnja se da su je slali i u Italiju – prenosi Večer.


Otvarali firme

Prodavali automatske puške 

Prema prvim informacijama iz istrage slovenačke policije, uhapšeni pripadnici kavačkog klana prodavali su poluautomatske puške i automatske pištolje.

– Osnivali su privredna društva u Kopru, koja su bila paravan za trgovinu drogom i oružjem. Prevozili su ga u specijalno prerađenim automobilima u kojima su prevozili i drogu i novac – preneli su mediji.

Sa „kolegama“ iz Srbije, kako pokazuju operativni podaci, trgovali su i oružjem. – Najveći deo trgovine oružjem navodno je vršen između Slovenije, Srbije, Slovačke i Holandije – otkrili su izvori iz istrage.

Podsetimo, tokom hapšenja Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, i članova njegove grupe, policija je otkrila velike količine različitog oružja i municije. Istraga protiv njih je i dalje u toku, a osim za oružje, otmice i surove likvidacije, sumnjiče se i za trgovinu drogom.

(Kurir.rs/Ekipa Kurira/foto Zorana Jevtić, Profimedia, Privatna arhiva, MUP)

Kurir

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare