Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas! 🙃

Policija otkrila Belivukov blindirani štek stan, BITKOINIMA plaćao drogu

Policija je prošle nedelje na Novom Beogradu otkrila novi ‘štek’ stan klana Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, u kome je pronađena kompjuterska oprema i fleš-memorije (USB) sa čak deset miliona dolara u bitkoinima! Takođe, u ovom stanu je nađeno i oko 100.000 evra u kešu!

Stan je bio obezbeđen blindiranim vratima i prozorima, sa najsavremenijim alarmnim sistemom, i praktično je služio kao mafijaški trezor! Kako se sumnja, Belivuk je bitkoinima plaćao drogu narko-kartelima iz Južne Amerike!

Svedok saradnik

Dobro upućen izvor otkriva da je policija saznala za ovaj ‘blindirani stan’ tako što im je to otkrio jedan od uhapšenih Belivukovih ‘vojnika’, koji želi da dobije status svedoka saradnika.

Pročitajte još...  Vrbaški slavi rođendan, od OCA S KOJIM NE PRIČA stigli su POKLON I PORUKA! (VIDEO)

Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas! 🙃

– Taj svedok je otkrio još nekoliko “štek” stanova i kuća, mahom u Beogradu, koje je koristio Belivuk za skrivanje novca, oružja i u slične svrhe. Jedan od tih stanova je Belivuku praktično služio kao lični trezor – objašnjava izvor i dodaje:

– Vrata stana bila su blindirana i obezbeđena sa nekoliko najsavremenijih brava, a na prozorima su imala neprobojna pancirna stakla. Ceo stan je bio pokriven modernim alarmnim sistemom. U stanu je nađena najsavremenija kompjuterska oprema, sa više komada različitih vrsta takozvane eksterne memorije. Sve je poslato na veštačenje, gde je otkriveno da je na fleš-memorijama i na hard diskovima zapravo bogatstvo u bitkoinima. Prema prvim procenama, otkriveno je bitkoina u vrednosti od deset miliona dolara! Osim kompjuterske opreme, u stanu je nađeno i oko 100.000 evra u kešu.

Pročitajte još...  Srbija može da bude ponosna na organizaciju vakcinacije, elektronska registracija je impresivna!

Inače, kriptovaluta, poput bitkoina, je elektronski novac koji nije pod nadzorom nijedne centralne banke. Dok klasične banke znaju praktično sve o svojim klijentima – kreditnu istoriju, adrese, telefonske brojeve, potrošačke navike, sa bitkoinima je drugačije, jer kupac kriptovaluta ne mora ostaviti nijednu ličnu informaciju.

Stručni sagovornici objašnjavaju da je to ključni razlog što su i narko-karteli poslednjih godina počeli da trguju drogom koristeći kriptovalute.

– U međunarodnom švercu droge nije problem samo to da se ona preveze preko okeana, iz Južne Amerike do Evrope. Još veći problem predstavlja i da se prošvercuju ogromne količine keša. Iz tog razloga je i Veljko Belivuk, kako je pokazala istraga, zajedno sa saradnicima iz “kavačkog klana” veliki deo bogatstva stečenog kriminalom prebacio u bitkoine. Njime su plaćali kokain južnoameričkim narko-kartelima, a ta roba je posle prodavana širom Evrope – kaže sagovornik.

Pročitajte još...  Policajac pucao u gumu pomahnitalom vozaču i tako sebi spasao glavu! UZNEMIRUJUĆI VIDEO

IT stručnjak, koji nije želeo da mu objavimo ime, objasnio nam je da se kriptovalute kupuju preko posebnih berzi na internetu.

– Prilikom kupovine bitkoina otvori se poseban virtuelni novčanik, kome pristupate pomoću šifre koja je poznata samo vama. Ako poželite kasnije da prodate bitkoin, opet ga ponudite na tržište preko internet berze i zamenite za novac, vrlo brzo i lako – kazao je sagovornik.

Prema njegovim rečima, upravo zbog mogućnosti da se sakrije identitet kupaca i prodavaca kriptovaluta, ovakve transakcije se često koriste za razne nelegalne poslove.

– Neki ljudi jednostavno ne žele da njihove finansije budu praćene, dok drugi koriste kriptovalute kad ucenjuju nekog, ali i da bi, na primer, finansirali terorističke aktivnosti ili da bi kupili drogu i oružje – rekao je ovaj stručnjak.

Pročitajte još...  OVE GODINE PROSLAVLJAM 20 GODINA RADA NA TELEVIZIJI! Voditeljka Irina Vukotić iskreno o majčinstvu, poslu i karijeri!

(Kurir.rs/Informer)

Kurir

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x
()
x